Spaghetti z kurczakiem w ziołowym mascarpone i pomidorach

Jeśli chcecie trochę poeksperymentować z makaronem spaghetti i dodatkami dodajcie do niego kurczaka w ziołach i polejcie aromatycznym sosem z serka mascarpone. Proste, szybkie i smaczne danie. A do tego inne, bo zazwyczaj spaghetti kojarzy nam się albo z pomidorami, w wersji bolognese z mięsem mielonym, szpinakiem albo carbonara z jajkiem i boczkiem.

Cały sos – kurczak w ziołach, mascarpone i pomidorach może być z powodzeniem podawany zamiast z makaronem (i to nie tylko spaghetti) to ryżem. Jest pyszne w każdej wersji.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 pojedyncza duża pierś z kurczaka
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 mniejsze pomidory
  • 2 małe cebule
  • 1 serek mascarpone 250 g
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  • świeża natka pietruszki – garść do posypania
  • sól, pieprz, przyprawa do drobiu, bazylia, majeranek, czosnek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • płaska łyżeczka przyprawy curry do gotowania makaronu

Przygotowanie:

Na klarowanym maśle na większej i głębszej patelni przesmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę, gdy lekko się zeszkli dodaj oczyszczoną z błon, wysuszoną i pokrojoną w niewielką kostkę pierś kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przypraw dobrze. Duś chwilę.

Następnie dodaj serek mascarpone oraz tarty żółty ser, mieszaj i smaż na średnim ogniu. W razie czego przypraw ponownie wedle uznania do smaku.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wedle przepisu z dodatkiem łyżeczki curry.

Po ugotowaniu makaron połącz z sosem z patelni, nakładaj i posypuj świeżą natką pietruszki.

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi do “Spaghetti z kurczakiem w ziołowym mascarpone i pomidorach”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.