Spaghetti z mascarpone, pomidorami i zielonym groszkiem Jamar

Wszelkie pomysły na obiady, w których uczestniczą makarony mile widziane, zawsze, od zaraz. Pomysłów na makarony jest mnóstwo, mnóstwo w mojej kuchni i w mojej głowie. Co za tym idzie, dania z makaronu są zwykle niedrogie, stanowią pożywne dania obiadowe, pierwszego dania nie trzeba.

Polacy rocznie przeciętnie zjadają 3 kg makaronu – zwykle w zupie, kiedy to Włosi ok. 30 kg. A to przecież wspaniały składnik obiadu, zapiekanek, dań jednogarnkowych, nie tylko zup. Uwielbiam makaron!

Smaczne danie z makaronem z ulubionymi dodatkami, najczęściej podaję z pomidorami, sosem serowym, sosem śmietanowym, mięsno-pomidorowym, szpinakiem, warzywami i kurczakiem, z boczkiem i jajkiem. Do tego zioła, przyprawy. Aromat w kuchni gwarantowany, smak taki jaki lubię.

Dziś padło na ser (nie z mleka) a ze śmietanki mleka krowiego – mascarpone, słodki i charakterystyczny w posmaku. Lubię go w połączeniu z ziołami i pomidorami. Jest wtedy bardziej wyrazisty.

Podstawą mojego dania jest także dobrze ugotowany makaron, nie rozgotowany. Najlepszy makaron to ten z pszenicy durum, ponieważ zawiera dużo glutenu, dzięki temu podczas gotowania nie rozpada się, jest sprężysty, jędrny. Ważny jest również czas gotowania. Makaron pełnoziarnisty jest równie smaczny, mniej kaloryczny, zawiera więcej błonnika i składników mineralnych. Świetnie komponuje się z warzywami i pomidorami z dużą ilością czosnku i suszonych pomidorów.

Przejdźmy zatem do naszego obiadu, z makaronem spaghetti 🙂

Składniki:

  • ok. 300 g makaronu spaghetii
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 suszony pomidor
  • kilka łyżek zielonego groszku – pasuje równie mrożony jak ten z puszki – dziś Jamar
  • opakowanie serka mascarpone 250 g
  • zioła: lubczyk, zioła prowansalskie, oregano, majeranek
  • papryka ostra i słodka, sól, pieprz
  • natka i ser do podania
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroję w niedużą kostkę, suszony pomidor, czosnek i cebulę siekam w drobną kostkę.
  2. Na patelni podgrzewam oliwę, przesmażam na niej czosnek z cebulą i suszonym pomidorem.
  3. Gdy zmiękną, po chwili dodaję świeże kostki pomidora, duszą aż poczuję piękny aromat pomidorów, przyprawiam ziołami.
  4. Dodaję mascarpone i zielony groszek, chwilę przesmażam, mieszam.
  5. Podaję z ugotowanym makaronem spaghetti, posypuję natką i serem.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.