Spaghetti z passatą i bazylią

Duuużo czosnku, oliwa z oliwek, kilka świeżych pomidorków, pachnąca latem bazylia, passata, aromatyczne zioła roztarte w dłoni. Całe danie. Smaczny i aromatyczny obiad. Prostota, klasyka. Makaron + coś. Do tego danie zaspokaja głód na długo.

Makaron zawsze smakuje, w różnych konfiguracjach. Ile wersji tyle smaków. Mimo, że czasem używamy tych samych składników, efekt finalny bywa różny, inaczej smakuje z każdej ręki, są inne proporcje, ilość przypraw, sposób przygotowania, łączenia smaków…. Najlepsze spaghetti pomidorowe robi moja Teściowa. Jest w tym daniu jakaś magia, wyjątkowy smak, uwielbiam je, nawet zimne.

Dziś w mojej kuchni wersja pomidorowo-czosnkowa z parmezanem i bazylią, klasyczna. Jednak niezawodna, smaczna o każdej porze roku. Szczególnie teraz gdy świeże pomidory są dojrzałe, aromatyczne, pachnące i bardzo słodkie. Pachną latem a ich czerwony kolor przyciąga. Cale danie przyciąga, zaś w kuchni unosi się piękny czosnkowo-pomidorowy aromat. Smacznego:)

Składniki:

  • 280 g makaronu spaghetti
  • szklanka passaty
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy mielone: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • cukier trzcinowy / biały – płaska łyżeczka do smaku
  • oliwa z oliwek
  • parmezan i bazylia do podania

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni. Czosnek obierz, pokrój drobno w kosteczkę, umyte pomidorki przekrój na pół.

Czosnek przesmaż na oliwie z oliwek, gdy uniesie się czosnkowy aromat (uważaj, by czosnek się nie przypalił) dodaj koktajlowe pomidorki. Duś aż pomidorki zmiękną i wydobędą z siebie piękny pomidorowy zapach. Dodaj zioła rozcierając je w dłoniach oraz sól, pieprz i cukier, wymieszaj, chwilkę jeszcze przesmaż, po czym dodaj passatę. Przesmaż gotowy sos przez kilka chwil.

W osolonym wrzątku ugotuj makaron, odcedź i dodaj do sosu na patelni, wymieszaj. Nakładaj, posyp serem i ułóż bazylię.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.