Spaghetti z pomidorami i pieczarkami w sosie serowo-ziołowym

Bardzo aromatyczne i ziołowe spaghetti, tym razem przesmażone na maśle (zazwyczaj przygotowuję na oliwie z oliwek).
Kilka rozwiązań – makaron możecie zastąpić dowolnym innym, także krótkim. Zamiast pieczarek – może cukinia?:) Jeśli dodacie np. pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka to takie danie świetnie pasuje z ryżem czy kaszą.

Kilka pomysłów, kilka smaków, danie jedno. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 280 g makaronu spaghetti
  • 1 średnia cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 łyżki tartego drobno parmezanu
  • przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, kilka ziarenek kolendry, vegeta natur
  • natka pietruszki / bazylia + parmezan do posypania

Przygotowanie:

  • cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę,
  • umyte pomidory kroimy w ćwiartki, obrane bądź dobrze umyte pieczarki kroimy w talarki,
  • makron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu,
  • w garnuszku rozgrzewamy masło (uwaga, by się nie przypaliło), szklimy chwilę cebulę z czosnkiem, wrzucamy pomidory, chwilę razem przesmażamy, mieszamy,
  • następnie dodajemy pieczarki, przyprawiamy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy mleko i 2 łyżki sera, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku, aby danie nabrało wyrazistości (szczególnie ostrej papryki, pieprzu i bazylii).

Gotowe danie mieszamy z odcedzonym makaronem, posypujemy parmezanem, natką i świeżo zmielonym pieprzem. Zamiennie może być żółty ser, zaś z zielonego pasuje bazylia czy rukola.

Smacznego 🙂

2 odpowiedzi na “Spaghetti z pomidorami i pieczarkami w sosie serowo-ziołowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.