Bardzo aromatyczne i ziołowe spaghetti, tym razem przesmażone na maśle (zazwyczaj przygotowuję na oliwie z oliwek).
Kilka rozwiązań – makaron możecie zastąpić dowolnym innym, także krótkim. Zamiast pieczarek – może cukinia?:) Jeśli dodacie np. pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka to takie danie świetnie pasuje z ryżem czy kaszą.
Kilka pomysłów, kilka smaków, danie jedno. Smacznego 🙂
Składniki:
- 280 g makaronu spaghetti
- 1 średnia cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 2 łyżki tartego drobno parmezanu
- przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia, kilka ziarenek kolendry, vegeta natur
- natka pietruszki / bazylia + parmezan do posypania
Przygotowanie:
- cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę,
- umyte pomidory kroimy w ćwiartki, obrane bądź dobrze umyte pieczarki kroimy w talarki,
- makron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu na opakowaniu,
- w garnuszku rozgrzewamy masło (uwaga, by się nie przypaliło), szklimy chwilę cebulę z czosnkiem, wrzucamy pomidory, chwilę razem przesmażamy, mieszamy,
- następnie dodajemy pieczarki, przyprawiamy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy mleko i 2 łyżki sera, ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku, aby danie nabrało wyrazistości (szczególnie ostrej papryki, pieprzu i bazylii).
Gotowe danie mieszamy z odcedzonym makaronem, posypujemy parmezanem, natką i świeżo zmielonym pieprzem. Zamiennie może być żółty ser, zaś z zielonego pasuje bazylia czy rukola.
Smacznego 🙂
Piękne i pyszne ! 😉 z pieczarkami nie próbowałam.
Super danie!