Spaghetti z sosem mięsnym

Gorący, aromatyczny od przypraw i lekko pikantny sos mięsny przygotowany z mięsa mielonego indyczego, pomidorów i wielu przypraw, w tym kolendry i wędzonej papryki, wspaniałości! Jeśli nie chce Wam się codziennie gotować to przygotowanie takiego sosu na kilka dni to świetny wybór! Sos mięsny podany z makaronem wszelakim, parmezanem i świeżo skrojoną natką i kolendrą to danie, które ostatnio chodziło mi po głowie. Do sosu można dodać oliwki, kapary, paprykę lub groszek zielony, będzie pysznie! Prosty sos, domowy, smaczny, na kilka dni, odgrzewany smakuje jeszcze lepiej:) Polecam z kaszą, ryżem, makaronem wszelakim, dziś ze spaghetti cieszy jak nic:)

Spaghetti z sosem mięsnym

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 pomidor
  • 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów z puszki
  • 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielona kolendra
  • oliwa
  • do podania: makaron, np. spaghetti, penne, świderki, tarty twardy ser, np. parmezan, grana padano, bursztyn i posiekana świeża natka pietruszki + kolendra

PRZYGOTOWANIE:

W większej i głębszej patelni rozgrzewam oliwę.

Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno, przesmażam na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną papryczkę i pomidora, chwilę smażę, następnie wrzucam mięso. Lekko przyprawiam papryką, lubczykiem i pieprzem.

Gdy mięso równomiernie zmieni kolor dodaję pomidory z puszki i koncentrat, mieszam, doprawiam do smaku.

Makaron spaghetti gotuję w osolonym wrzątku.

Na talerzu układam makaron i zalewam sosem mięsnym, posypuję serem, dekoruję natką i kolendrą.

Prosty i domowy sos mięsny gotowy!

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Spaghetti z sosem mięsnym”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.