Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką

Wszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło!

Teraz, kiedy w domu piekę takie ciasta (okrągłe, podłużne, zawijane czy nie, z rozmaitymi smarowidłami czy dodatkami suszonych owoców i rozmaitych kruszonek) zawsze wracam pamięcią do tamtych dni i chwil. Czuję radość, miłość i ogromny szacunek do tego co podarowała mi Babcia. Dziękując za każdy wypiek i niesamowite kulinarne lekcje nie do powtórzenia dziś moje ciasto dedykuję właśnie Jej.

Mam nadzieję, że polubicie, zasmakujecie, upieczecie i poczęstujecie kogoś Wam bliskiego. Smacznego!

Strucla z dżemem winogronowym i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • 550 g mąki pszennej wrocławskiej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru
  • 300 g dżemu lub marmolady, u mnie domowy dżem z winogron
  • spora garść pokruszonych w dłoni płatków migdałów

Uwagi do przepisu:

Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej.

Przepis jest na dwie keksówki o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.

Do ciast drożdżowych wybieram mąkę pszenną wrocławską lub poznańską, zawierają dużo glutenu idealnie nadając się do wypieków ciast drożdżowych.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 60 g cukru
  • opcjonalnie: większa szczypta cynamonu
  • 1 małe jajko do wysmarowania wierzchu ciasta pod kruszonkę

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Do większego kubka kruszę drożdże, dodaję łyżkę cukru i letnie (nie gorące) mleko, mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i wyrośnięty rozczyn, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiam je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu). Dwie keksówki o wyższych wymiarach 30 x 11 cm smaruję lekko olejem i wykładam papierem do pieczenia, “przyklejam” go do ścianek formy.

Gdy ciasto wyrośnie wyjmuję je delikatnie z miski i wałkuję na stolnicy (lub blacie) podsypanej mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam i rozsmarowuję dżem/marmoladę (zostawiając odstępy od brzegów), posypuję pokruszonymi płatkami migdałów, zwijam od góry i dołu, przekrawam na pół, następnie zwijam wzdłuż jak rolady. Układam w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smaruję roztrzepanym małym jajkiem. Posypuję kruszonką.

Przygotowanie na zdjęciach:

 

PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:

Wszystkie składniki umieszczam w misce (zimne masło siekam nożem), rozcieram razem w dłoniach, powstają grudki. Nimi posypuję ciasto.

Drożdżowe rolady piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Gotowe wyjmuję z piekarnika, studzę w formach.

SMACZNEGO! 😉

 

Strucla z dżemem winogronowym i kruszonką, cudowna, drożdżowa, polecam!

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.