Surówka z cykorii i ogórków małosolnych

Surówka z cykorii dziś na blogu, a bo dawno nie było 🙂 O ile cykorię zasmakowałam rok temu to małosolne znam od małego. Najlepsze sezonowe! lekko czosnkowe – jak dla mnie domowe małosolne wygrywają ze wszystkim, smak babcinej ręki niezapomniany. Dziś je odtwarzam pamiętając każdy upalny wtedy dzień spędzony z Babcią. Piękne czasy!
Ogórki małosolne bardzo szybkie, bo w te upalne dni są gotowe praktycznie z dnia na dzień. Idealny dodatek do mięs, grilla, potraw z ziemniaków, dziś w towarzystwie cykorii. Surówka świetnie pasuje do czerwonych i białych mięs. Dojadłam do kanapki, więc i tak można 😉

SKŁADNIKI:

  • 4 cykorie
  • 2 ogórki małosolne
  • garść posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cykorie myję, odkrawam głąby i siekam drobno. Ogórki kroję w kostkę, łączę z cykorią w misce. Dodaję majonez, szczypior, przyprawiam. Surówka świetnie pasuje do ziemniaków lub potraw z ziemniaków oraz mięs. Smacznego!

2 odpowiedzi na “Surówka z cykorii i ogórków małosolnych”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *