Surówka z cykorii

Pierwszy raz przygotowałam ją sama choć jest banalna jak większość szybkich surówek do obiadu. Nie wyniosłam jej z rodzinnego domu, więc poznałam ją niedawno u Teściowej na obiedzie. Jakoś wcześniej na nią nie trafiłam, choć cykoria jest mi dobrze znana. Poczytałam, popytałam, szybko powstały u mnie trzy wersje, które serwuję do mięs:

  • z posiekanym porem
  • z tartą marchewką
  • z majonezem i musztardą.

Surówkę, podobnie jak surówka z pora czy surówka z marchewki podaję do pieczonego drobiu i ziemniaków. Tak smakuje najlepiej! POLECAM 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 cykorie
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżeczki majonezu lub wg uznania
  • sól, pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny lub limonki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cykorie myję, wycinam gorzki głąb i kroję na nieduże kawałki, układam w misce, lekko solę.
  2. Jabłko dobrze myję i ścieram na tarce o dużych oczkach – jabłka nie obieram ze skórki, łączę z cykorią, mieszam, dodaję kilka kropel soku z cytryny lub limonki.
  3. Dodaję majonez i przyprawiam. Surówka gotowa 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.