Surówka z czerwonej kapusty to pyszny dodatek do wielu dań obiadowych. Świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, tj. kotletami, gulaszami oraz potrawami z ziemniaków: puree, kluski śląskie, kopytka.. Surówka ze świeżej kapusty z dodatkiem dobrego majonezu i świeżym koperkiem. To idealna surówka do domowych nuggetsów i frytek. Podobnie przygotujesz surówkę Colesław – wtedy zastąp czerwoną kapustę białą. Dla wzbogacenia smaku surówki polecam domowy, szybki i prosty (wbrew pozorom) majonez. Poniżej mój sprawdzony przepis na surówkę z czerwonej kapusty, którą wykonasz w kilka chwil, doprawisz do smaku tak jak lubisz. Surówka z dobrych, kilku składników. Najlepsza do gulaszu z kurczaka.
Surówka z czerwonej kapusty
SKŁADNIKI:
- ½ główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- 3 spore łyżki majonezu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Niedużą czerwoną kapustę oczyszczam z wierzchnich liści, kroję na pół.
Siekam ją drobno nożem lub za pomocą specjalnej szatkownicy. Marchew obieram, razem z jabłkiem ścieram na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno kroję w kostkę.
W większej misce mieszam ze sobą czerwoną kapustę, marchew, jabłko, cebulę, dodaję 3 łyżki majonezu, łyżeczkę octu jabłkowego, łyżeczkę cukru pudru, garść drobno posiekanego koperku. Surówkę mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Porada. Ocet jabłkowy możesz zastąpić sokiem z cytryny lub limonki.
Do surówki pasuje także starta na dużych oczkach 1 średnia pietruszka.
Surówkę przed podaniem wstaw do lodówki. Smakuje przez 2-3 dni.
Smacznego.
Naprawdę pyszna:))) do tej pory myślałam, że czerwona kapusta to tylko raczej parzona z kuchni śląskiej;)
Dziękuję 🙂
Jutro robię:) wygląda smakowicie. Proste składniki. Do schabowych pasuje?
Pozdrawiam!
Jak najbardziej:)