Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki

Idealna tradycyjna surówka, którą pamiętam z dziecinnych lat, była zawsze serwowana do smażonej ryby. W domu było nas dużo, więc i składniki są na rodzinną dwudniową porcję dla każdego. Od siebie dodałam paprykę i koper.

Podaję z ziemniakami i rybą, ale surówka pasuje także do kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiu.

Składniki:

  • 700 g kapusty kwaszonej
  • 1 cebula (może być czerwona)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek świeżego kopru
  • sól, pieprz, płaska łyżka cukru – dla kontrastu smaku
  • olej rzepakowy, wg uznania

Przygotowanie:

  1. Kapustę odciskam, drobno szatkuję. Możecie ją przepłukać jeśli wolicie lżejszy smak.
  2. Cebulę obieram, razem z papryką kroję w drobną kosteczkę, obraną marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Koper siekam drobniutko.
  4. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję olej, mieszam.

Smacznego  😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.