Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłek

Tradycyjna, szybka i smaczna surówka. Znam ją z dzieciństwa, podawana była zawsze do obiadu składającego się z ryby i gotowanych ziemniaków.

Ale żeby nie było tak monotonnie w kuchni…. – pasuje także do mięsnych kotletów, szczególnie tych smażonych lub grillowanych, hamburgerów (mięsnych i rybnych – włóżcie do kanapki), także do różnych potraw z ziemniaków, tj.: frytek, klusek śląskich, kopytek, itp.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 mniejsze obrane jabłka
  • 2 obrane marchewki
  • 1 obrana średnia cebula
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • łyżka cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to lekko ją przepłuczcie (ja tego nie robię), poszatkujcie,
  2. jabłka, marchewki zetrzyjcie na tarce o większych oczkach, cebulę drobno posiekajcie,
  3. w misce wymieszajcie razem wszystkie składniki, dodajcie olej i przyprawcie do smaku.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.