Surówka z marchewki

Dziś dodatkiem do obiadu jest surówka z marchewki. Delikatna z dodatkiem lekko twardych i nieco słodkich jabłek, taka jaką lubimy. Podaję ją najczęściej do dań z ziemniaków i pieczonych mięs, szczególnie drobiu.

Do surówki możecie dodać śmietanę lub majonez, lżejsza wersja powstanie po dodaniu jogurtu naturalnego. Każda wersja smaczna, zależy czy jesteście na diecie, czy możecie odpuścić i czy bardziej wolicie lżejsze smaki niż dodanie wyrazistego w smaku i bardziej kalorycznego majonezu.

Inne wersje? Przygotowuję surówkę z marchewki z dodatkiem samego pora, dodaję śmietanę 18%; surówka z marchewki z gruszką i porem; także wersja ze skórką startą z jednej cytryny + sok z połówki cytryny jest smaczna – cytryna przełamuje słodycz marchewki, dodaję wtedy szczyptę drobnego cukru do smaku dla równowagi.

Zapraszam dziś na surówkę z marchewki, taką domową, znaną i lubianą, do obiadu.

Składniki:

  • 600 g marchewki – wychodzi 5 nieco większych sztuk
  • 2 większe jabłka
  • 1 por – biała część
  • 4 łyżki majonezu, jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie: szczypta cukru pudru do smaku

Przygotowanie:

Marchew i jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora przekrawam wzdłuż na dwie części, kroję na drobne talarki. Mieszam w misce z resztą składników, doprawiam do smaku, schładzam w lodówce.

Jedna odpowiedź do “Surówka z marchewki”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.