Surówka z ogórków kiszonych

Dwuskładnikowa surówka z kiszonych ogórków i cebuli to prosty i smaczny dodatek do potraw z ziemniaków i mięs, także z grilla. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu. Dodaje ostrości i wyrazistości potrawom. Podasz ją do gulaszy mięsnych, np. delikatnego gulaszu z piersi kurczaka lub puree ziemniaczanego, szaszłyków, grzanek, kanapek z wędliną. Możesz wzbogacić jej smak dodając posiekane marynowane warzywa, np. paprykę lub cebulkę. Surówka z kiszonych ogórków smakuje także z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na szybką surówkę z kiszonych ogórków do obiadu.

SKŁADNIKI:

  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oleju
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki posiekaj w kostkę. Możesz je przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.

Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Składniki surówki wymieszaj, dodaj 4 łyżki oleju rzepakowego i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Możesz użyć pieprzu czarnego, kolorowego, a nawet cytrynowego. Zamiast oleju możesz dodać 4 łyżki oliwy czosnkowej, która dodatkowo wzbogaci smak surówki.

Porada. Do surówki z ogórków kiszonych możesz dodać posiekaną marynowaną paprykę, cebulkę (zamiast świeżej), posiekaną natkę pietruszki oraz drobno pokrojone w kostkę jabłko.

Surówkę przechowuj w lodówce.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Surówka z ogórków kiszonych”

Skomentuj Katrinna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *