Gdy nadchodzi sezon na prawdziwe, aromatyczne, pyszne i soczyste pomidory – surówka z pomidorów wchodzi do naszego menu natychmiast, na dłuuugo z nami zostając. Jadam ją na śniadania, podwieczorki, kolacje. Jest wspaniała, za każdym razem można przygotować nieco inną – ostrzejszą, łagodniejszą, nawet w wersji na słodko.
Pomidory są jednym z moich ulubionych owoców (to przecież owoc), choć bardziej używam jak większość z nas – jedno z ulubionych warzyw i szukam ich na warzywach;)
Nie oszczędzam ich wtedy kiedy mam na nie ochotę. Szczególnie w sezonie, jadam je codziennie, gdy pachną prawdziwie pomidorami, smakują wybornie, kuszą smakiem, kolorem, zapachem.
Surówki z pomidorów lubię, najczęściej robię w kilku wersjach, z różnymi dodatkami, najczęściej same lub z dodatkami ogórków lub papryką. To co jadamy, to co lubimy:
- pomidory z cebulką i szczypiorem,
- pomidory z dodatkiem pasty paprykowej – ajvar bądź jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem,
- pomidory ze świeżym ogórkiem, śmietaną i chrzanem,
- pomidory ze świeżym ogórkiem (zamiennie małosolnym, korniszonym), solą, pieprzem, octem, koprem,
- pomidory z papryką i dymką.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1,5 łyżki śmietany 18% lub wedle uznania
- 1 – 2 młode cebule
- sól, pieprz
- opcjonalnie: ocet dla zaostrzenia smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obieram i kroję w cieniutkie plasterki, wkładam do miseczki.
- Dodaje do nich sól i ocet, lekko ugniatam palcami po to, by cebula zmiękła. Możecie tego nie robić, cebulka będzie chrupać w świeżo podanej surówce z pomidorów.
- Pomidory myję, kroję w plasterki lub kawałki.
- Układam w misce, posypuję cebulą, ewentualnie jeszcze do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewam śmietaną. Mieszam, gotowe!
Smacznego!