Dziś u mnie domowa, jedna z najlepszych surówek z pora jakie przygotowuję. Wspaniale smakuje do wszelakich obiadów z ziemniaków i mięsnych, codziennych dań obiadowych.
Surówkę z pora przygotowuję najczęściej do pieczonego drobiu, świetnie pasuje do kury i kaczki, nadaje bardziej wyrazistego smaku daniu. Można doprawić ją sokiem z cytryny, przełamać delikatnym cukrem pudrem, jednak nie trzeba, jak komu smakuje, wystarczy sól i pieprz.
Zobacz także mój inny przepis na pyszną surówkę z pora, z dodatkiem ogórków kiszonych, zobacz do obiadu pyszną i wyrazistą w smaku surówkę z pora.
Zapraszam dziś na surówkę z pora, taką domową, prostą i smaczną.
Składniki:
- 1 por
- 2 jabłka
- 3 spore łyżki majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie: łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pora myję, białą część i trochę zielonej przekrawam wzdłuż i siekam w drobne talarki.
Obrane jabłka trę na tarce o dużych oczkach.
W misce łączę jabłka z porem, przyprawiam i dodaję majonez, mieszam, podaję schłodzoną.