Surówka z pora

Dziś u mnie domowa, jedna z najlepszych surówek z pora jakie przygotowuję. Wspaniale smakuje do wszelakich obiadów z ziemniaków i mięsnych, codziennych dań obiadowych.

Surówkę z pora przygotowuję najczęściej do pieczonego drobiu, świetnie pasuje do kury i kaczki, nadaje bardziej wyrazistego smaku daniu. Można doprawić ją sokiem z cytryny, przełamać delikatnym cukrem pudrem, jednak nie trzeba, jak komu smakuje, wystarczy sól i pieprz.

Zobacz także mój inny przepis na pyszną surówkę z pora, z dodatkiem ogórków kiszonych, zobacz  do obiadu pyszną i wyrazistą w smaku surówkę z pora.

Zapraszam dziś na surówkę z pora, taką domową, prostą i smaczną.

Składniki:

  • 1 por
  • 2 jabłka
  • 3 spore łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie: łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pora myję, białą część i trochę zielonej przekrawam wzdłuż i siekam w drobne talarki.

Obrane jabłka trę na tarce o dużych oczkach.

W misce łączę jabłka z porem, przyprawiam i dodaję majonez, mieszam, podaję schłodzoną.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.