Surówka z pora

Surówka z pora z dodatkiem jabłek i sosu majonezowo-śmietanowego z dodatkiem ostrej musztardy to prosta i super smaczna surówka. Idealny dodatek do potraw mięsnych, gulaszy, kotletów, dań z grilla.. Do surówki możesz dodać tartą marchew oraz posiekany szczypiorek, natkę, koperek.. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszną i domową surówkę z pora.

SKŁADNIKI:

  • 2 kawałki pora – jasna część – 170 g
  • 2 jabłka – 310 g
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • płaska łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Pora myję, kroję wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Kroję w cienkie kawałki.

Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Nie musisz ich obierać.

Posiekane pory mieszam z jabłkami. Dodaję dwie łyżki majonezu, łyżkę śmietany oraz płaską łyżeczkę musztardy, mieszam. Śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Surówkę doprawiam solą i pieprzem.

Jeśli chcesz surówkę przed podaniem możesz skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i wymieszać. Surówkę udekoruj świeżo posiekaną natką, koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego.

3 odpowiedzi na “Surówka z pora”

Skomentuj Ewka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.