Surówka z pora

Jest wyśmienita a tak tradycyjna i prosta! Surówka do obiadu. Ostrzejsza w smaku i wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów.
Do tego prosta w przygotowaniu, w kilka chwil. Smaczna i lekko ostra, dzięki porowi i soku z cytryny, surówka do obiadu z dodatkiem tartego jabłka i ogórków kiszonych. Musicie jej spróbować!

Składniki:

  • 2 duże pory, tylko biała część
  • 3 duże kwaśne jabłka
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • ok. 5 łyżek majonezu lud wg uznania
  • sól do smaku
  • sok z plastra cytryny

Przygotowanie:

  1. Umytego pora kroję w cieniutkie plasterki, wrzucam do miski i lekko rozrabiam rozcierając ręką. Następnie solę go szczyptą soli i skrapiam sokiem wyciśniętym z plastra cytryny. Mieszam i odstawiam na chwilę.
  2. Przez ten czas obrane jabłka trę na tarce o większych oczkach, podobnie postępuję z kiszonymi ogórkami.
  3. Na końcu łączę wszystkie składniki ze sobą, dodaję majonez, w razie potrzeby przyprawiam i mieszam ponownie. Odstawiam na chwilę do lodówki.

Podaję do dań obiadowych, ostatnio wypróbowałam do domowych burgerów zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty masłowej, pasowała akurat:) a burgery nabrały bardziej wyrazistego smaku w połączeniu z surówką z pora. Polecam!

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.