Jest wyśmienita a tak tradycyjna i prosta! Surówka do obiadu. Ostrzejsza w smaku i wyrazista, pasuje do dań z ziemniaków, gulaszy, mięsnych pieczeni, kotletów.
Do tego prosta w przygotowaniu, w kilka chwil. Smaczna i lekko ostra, dzięki porowi i soku z cytryny, surówka do obiadu z dodatkiem tartego jabłka i ogórków kiszonych. Musicie jej spróbować!
Składniki:
- 2 duże pory, tylko biała część
- 3 duże kwaśne jabłka
- 6 średnich ogórków kiszonych
- ok. 5 łyżek majonezu lud wg uznania
- sól do smaku
- sok z plastra cytryny
Przygotowanie:
- Umytego pora kroję w cieniutkie plasterki, wrzucam do miski i lekko rozrabiam rozcierając ręką. Następnie solę go szczyptą soli i skrapiam sokiem wyciśniętym z plastra cytryny. Mieszam i odstawiam na chwilę.
- Przez ten czas obrane jabłka trę na tarce o większych oczkach, podobnie postępuję z kiszonymi ogórkami.
- Na końcu łączę wszystkie składniki ze sobą, dodaję majonez, w razie potrzeby przyprawiam i mieszam ponownie. Odstawiam na chwilę do lodówki.
Podaję do dań obiadowych, ostatnio wypróbowałam do domowych burgerów zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty masłowej, pasowała akurat:) a burgery nabrały bardziej wyrazistego smaku w połączeniu z surówką z pora. Polecam!
Smacznego 🙂