Surówka z pora z dodatkiem jabłek i sosu majonezowo-śmietanowego z dodatkiem ostrej musztardy to prosta i super smaczna surówka. Idealny dodatek do potraw mięsnych, gulaszy, kotletów, dań z grilla.. Do surówki możesz dodać tartą marchew oraz posiekany szczypiorek, natkę, koperek.. Zapraszam po sprawdzony przepis na pyszną i domową surówkę z pora.
SKŁADNIKI:
- 2 kawałki pora – jasna część – 170 g
- 2 jabłka – 310 g
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18 %
- płaska łyżeczka ostrej musztardy
- sól, świeżo zmielony pieprz
- płaska łyżeczka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Pora myję, kroję wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Kroję w cienkie kawałki.
Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Nie musisz ich obierać.
Posiekane pory mieszam z jabłkami. Dodaję dwie łyżki majonezu, łyżkę śmietany oraz płaską łyżeczkę musztardy, mieszam. Śmietanę możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Surówkę doprawiam solą i pieprzem.
Jeśli chcesz surówkę przed podaniem możesz skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i wymieszać. Surówkę udekoruj świeżo posiekaną natką, koperkiem lub szczypiorkiem.
Smacznego.
Cudowna surówka i super zdjęcie 🙂
Oo trzeba zrobic:))❤❤
Pycha! Jadlam:)))