Surówka z rzodkiewki i pora to moja kolejna propozycja dodatku do obiadu.
Idealna propozycja w ostrzejszym wydaniu do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Taką surówkę można podać także z posiekanym szczypiorem, zrezygnować ze śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje inne surówki do obiadu: surówkę z cykorii oraz surówkę z pora.
Surówkę podałam do kotletów mielonych z pieczarkami oraz puree z ziemniaków. No pycha, mówię Wam! 🙂
Dziś u mnie surówka z rzodkiewki i pora ze śmietaną, polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 niewielki por, jasna część
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Rzodkiewkę i pora myję, oczyszczam.
- Rzodkiewkę kroję na pół i w pół-plasterki. Podobnie robię z porem – przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół-plasterki.
- Układam w misce, dodaję śmietanę i przyprawiam, mieszam, odstawiam na 30 minut do przegryzienia. Smacznego:)
Uwielbiam. Muszę zrobic:)))
Super do obiadku u mnie gulasz z indyka z ryżem no i ta właśnie suroweczka
😋👌
Pyszna, prosta, polecam 👍