Surówka z rzodkiewki

Surówka z rzodkiewki i pora to moja kolejna propozycja dodatku do obiadu.
Idealna propozycja w ostrzejszym wydaniu do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Taką surówkę można podać także z posiekanym szczypiorem, zrezygnować ze śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje inne surówki do obiadu: surówkę z cykorii oraz surówkę z pora.
Surówkę podałam do kotletów mielonych z pieczarkami oraz puree z ziemniaków. No pycha, mówię Wam! 🙂

Dziś u mnie surówka z rzodkiewki i pora ze śmietaną, polecam!

SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 niewielki por, jasna część
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rzodkiewkę i pora myję, oczyszczam.
  2. Rzodkiewkę kroję na pół i w pół-plasterki. Podobnie robię z porem – przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół-plasterki.
  3. Układam w misce, dodaję śmietanę i przyprawiam, mieszam, odstawiam na 30 minut do przegryzienia. Smacznego:)

4 odpowiedzi na “Surówka z rzodkiewki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *