Surówka z sałaty lodowej

Surówka z sałaty lodowej, papryki i kukurydzy to idealny dodatek do mięsnego obiadu i potraw z ziemniaków. Smakuje do wszelakich gulaszy mięsnych, pieczonych, smażonych lub duszonych w sosie mięs. Szybka, prosta i kilkuskładnikowa surówka, którą przygotujesz przez cały rok. Surówkę z sałaty lodowej podasz np. do gulaszu wieprzowego lub kotletów mielonych. W przepisie dokładny opis przygotowania krok po kroku oraz wiele propozycji dodatków i zamienników sosu majonezowego. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domową surówkę z sałaty lodowej.

SKŁADNIKI:

  • 1 nieduża główka sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • pęczek koperku

SKŁADNIKI NA SOS MAJONEZOWY:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Surówkę zaczynam od umycia sałaty lodowej. Kroję ją na cztery, następnie każdą ćwiartkę siekam drobno w małe paseczki. Sałatę lodową możesz zastąpić niedużą sałatą pekińską. Umytą paprykę siekam w cienkie, niezbyt długie paseczki. Możesz sięgnąć po paprykę żółtą lub zieloną.

Posiekaną sałatę oraz paprykę umieszczam w sporej misce, tak by łatwiej mi było wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodaję odsączoną na sitku kukurydzę oraz drobno posiekaną cebulę. Białą cebulę możesz zastąpić czerwoną, a kukurydzę – zielonym groszkiem.

Koperek drobno siekam, dodaję do surówki. Koperek możesz zastąpić 1 pęczkiem natki pietruszki lub szczypiorku, posiekaj je wówczas drobno, podobnie jak użyty w przepisie koperek.

Wszystkie składniki surówki mieszam łyżką.

Przygotowuję sos majonezowy. W miseczce łączę ze sobą wszystkie składniki sosu:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Majonez możesz całkowicie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym bądź wymieszać 3 łyżki jogurtu z 1 łyżką majonezu. W przepisie dodałam łyżkę soku z cytryny, jeśli wolisz lub nie masz cytryny zastąp ją śmiało 1 łyżką octu jabłkowego.

Do sosu możesz dodać także 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wzbogacą smak sosu oraz surówki.

Sos łączę ze składnikami surówki, dokładnie mieszam.

Surówkę z sałaty lodowej przechowuję w lodówce do 3 dni.

Dodatki do surówki z sałaty lodowej:

  • 2 tarte na dużych oczkach marchewki,
  • 2 tarte na dużych oczkach pietruszki,
  • świeży, posiekany w kostkę zielony ogórek typu „wąż”,
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych,
  • pęczek rzodkiewki,
  • groszek konserwowy,
  • ogórki kiszone lub konserwowe.

Zapraszam także do wypróbowania mojej pysznej surówki z czerwonej kapusty, idealnej do mięs oraz potraw ziemniaków.

Surówka z czerwonej kapusty

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *