Pierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co 😉 Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥

Składniki:
- 1,5 szklanki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 550 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- 20 g przyprawy do piernika
- do dekoracji wg uznania – bakalie, polewy, użyłam skórki pomarańczowej i migdałów
- Na lukier:
- ok. 3 łyżek soku z cytryny / mleka lub wody
- szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód.
2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia.
3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka.
4. Wymieszaj wszystko dokładnie.
5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki
6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty.
7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.
8. Przygotuj lukier – w szklance cukru pudru wymieszaj sok z cytryny.
9. Ozdabiaj upieczone pierniczki wg uznania – lukrem, bakaliami lub polewami. Ja udekorowałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową oraz migdałami.
Źródło: Polki.pl, zmieniłam lukier, dodałam skórkę pomarańczową.