Świąteczne pierniczki lukrowane

Pierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co 😉 Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥

Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne!

Składniki:

  • 1,5 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 550 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 20 g przyprawy do piernika
  • do dekoracji wg uznania – bakalie, polewy, użyłam skórki pomarańczowej i migdałów
  • Na lukier:

    • ok. 3 łyżek soku z cytryny / mleka lub wody
    • szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

1. W rondelku podgrzej masło, cukier i miód.
2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia.
3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka.
4. Wymieszaj wszystko dokładnie.
5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki
6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty.
7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez 10-15 minut.
8. Przygotuj lukier – w szklance cukru pudru wymieszaj sok z cytryny.
9. Ozdabiaj upieczone pierniczki wg uznania – lukrem, bakaliami lub polewami. Ja udekorowałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową oraz migdałami.

Źródło: Polki.pl, zmieniłam lukier, dodałam skórkę pomarańczową.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.