Syrniki

Syrniki inaczej serniczki białoruskie to delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placki przygotowane z twarogu, mąki i jajek. Zwane są także twarożnikami ze względu na dużą ilość twarogu, z którego są przygotowane. To pyszne i puszyste placuszki popularne w kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Syrniki podasz na deser lub podwieczorek. Smakują z dodatkiem miodu, kwaśnej śmietany, świeżych owoców, frużeliny, posypane cukrem pudrem bądź polane ulubionym dżemem, konfiturą. Do serniczków białoruskich możesz dodać rodzynki, suszoną żurawinę lub posiekane w kosteczkę jabłka.

SKŁADNIKI:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 120 ml śmietany 12 % lub 18 %
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • większa szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, tłukę na puree i studzę.

Twaróg wykładam do miski, rozdrabniam widelcem. Dodaję puree z ziemniaków, wsypuję 100 g mąki pszennej, 120 ml śmietany, wbijam 1 jajko. Wsypuję także 2 łyżki cukru oraz większą szczyptę soli. Cukier biały możesz zastąpić brązowym lub wsypać cukier z wanilią (lub cukier wanilinowy).

Wszystkie składniki mieszam łyżką aż połączą się w jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nabieram porcję ciasta i formuję na patelni kształt placka. Syrniki smażę partiami na gorącym oleju z obu stron na złoto. Smażę je na średniej mocy palnika.

Usmażone placuszki odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję gorące lub zimne posypane cukrem pudrem, polane miodem, konfiturą, frużeliną.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Syrniki”

  1. Na pierwszy rzut oka myślałam, że to racuchy, ale się myliłam. Kolejny przepis z twojej strony, który zapewnie wykorzystam. Wcześniej robiłam od Ciebie placki cukiniowe z marchewką i były przepyszne, także syrniki też na pewno będą cudowne. Na pewno jest to przepis od wykorzystania w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.