Syrop z cebuli

Syrop z cebuli przygotujesz przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Podstawowy syrop to dwa składniki: cebula i miód. Możesz go dowolnie modyfikować, np. dodając trochę soku z cytryny, posiekany imbir lub czosnek. Wystarczą 2-3 dni, a otrzymasz pyszny i super zdrowy syrop z cebuli, którego popijaj 2 lub 3 razy dziennie, po jednej łyżce, najlepiej po posiłku. Najlepiej zacząć pić od września do końca zimy. Jeśli wolisz pomiń resztę składników i przygotuj syrop jedynie z cebuli oraz miodu.

Syrop z cebuli


Syrop z cebuli pomaga m.in.:

  • zwalczyć kaszel suchy i mokry;
  • w oczyszczaniu górnych dróg oddechowych;
  • ma działanie dezynfekujące;
  • działa na kaszel i katar;
  • ogólne osłabienie organizmu.

SKŁADNIKI:

  • 3 nieduże cebule – 310 g
  • 15 g świeżego imbiru
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowuję czysty i suchy słoik o pojemności 480 ml.

Cebulę obieram i drobno siekam. Podobnie postepuję z kawałkiem imbiru.

Do słoika układam posiekaną drobno cebulę oraz imbir. Dolewam płynny miód – 4 łyżki (możesz zastąpić go cukrem) oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Dokładnie mieszam łyżką.

Polecam miód lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy. Jeśli lubisz możesz dodać także posiekany lub przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku. Możesz go także zetrzeć na tarce, tak jak imbir. Ja jednak wolę drobno posiekać dodatki. Jeśli dodasz szczyptę kurkumy sok nabierze dodatkowego złotego koloru oraz walory smakowe.

Gdy wszystkie składniki w słoiku dokładnie wymieszasz przykryj słoik przykrywką (nie zakręcaj) i odstaw na blat kuchenny na 2-3 dni. Przez ten czas cebula puści sok.

Syrop z cebuli pij po 2-3 łyżki dziennie, najlepiej po posiłku.

Na zdrowie!

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi do “Syrop z cebuli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.