Syrop z mrożonych malin

Syrop z malin to idealny napój na wzmocnienie odporności. Polecany w okresie jesienno-zimowym. Pomaga w zwalczaniu kataru, kaszlu, łagodnym przeziębieniu. Możesz przygotować go przez cały rok. W sezonie obowiązkowo ze świeżych malin (i zawekować na zimę), zaś zimą – z mrożonych owoców, które aż tak nie tracą na wartościach odżywczych.

SKŁADNIKI:

  • 280 g mrożonych malin
  • 1,5 szklanki wody
  • 5 g imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Kawałek imbiru obieram, siekam na cztery części. Mrożone maliny układam w niewielkim garnuszku, zalewam wodą, dodaję obrany i posiekany imbir. Jeśli nie lubisz, możesz zrezygnować z dodatku imbiru, nie jest konieczny, lecz dodaje witamin (C, B1, B2), składników mineralnych oraz aromatu.

Maliny z imbirem gotuję na średniej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania wlewam 2 łyżki soku z cytryny, chwilę gotuję i zdejmuję z kuchenki. Sok z malin dokładnie odcedzam przez sitko. Możesz do tego celu użyć także gazy lub pieluchy tetrowej. Na końcu tylną część łyżki przyciskam do malin na sitku, by wycisnąć z nich jak najwięcej soku.

Tuż po przecedzeniu wyszło mi około 400 ml soku.

Sok odstawiam na bok, studzę do temp. 40 st. C. Dodaję 4 łyżki miodu. Polecam lipowy, akacjowy lub spadziowy. Dokładnie mieszam. Dzięki dodaniu miodu pod koniec szykowania syropu gdy temp. nie jest zbyt gorąca, miód zachowa swoje właściwości.

Porada. Taki syrop możesz przygotować także z dodatkiem cukru. Wystarczy około 4-5 łyżek wsypać od razu do mrożonych malin w garnku i gotować 20 minut, do rozpuszczenia cukru.

Syrop przelewam do szklanej butelki lub słoika i dobrze zakręcam. Odstawiam do przestudzenia.

Syrop z mrożonych malin trzymam w lodówce do dwóch tygodni. Podaję go swojej rodzinie po 3-4 łyżki dziennie.

Smacznego.

3 odpowiedzi do “Syrop z mrożonych malin”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.