Szakszuka, czyli jajka zatopione w sosie z pomidorów i papryki przyprawiona kuminem, solą i pieprzem – wspaniałe połączenie na idealne, ciepłe i rodzinne śniadanie. Polecam szakszukę z innymi warzywami w sosie pomidorowym, np. pieczarkami, cukinią, kukurydzą, nawet szynką lub serem. Jeśli wolicie ostrzejsze smaku, dodajcie do szakszuki trochę posiekanej papryczki chili lub mielonej ostrej papryki. Danie przygotowuję ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, jak dziś. Każda wersja smaczna, urozmaicona, w kuchni mile widziana 😉 Maczana w szakszuce świeża bagietka lub domowe pieczywo to strzał w dziesiątkę! Polecam także przepis na klasyczną szakszukę oraz szakszukę z dynią.
Szakszuka z cukinią
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 1/2 cukinii, 170 g
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula, 120 g
- sól, pieprz, większa szczypta mielonego kuminu, łyżeczka cukru pudru
- opcja: słodka i ostra papryka do smaku
- łyżka masła lub 2-3 łyżki dobrej oliwy
- do dekoracji: świeżo posiekana natka lub kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni podgrzewam masło lub oliwę.
Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na ciepłym tłuszczu. Cukinię siekam w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję cukinię, chwilę smażę, dodaję pomidory z puszki, doprawiam. Sos smażę kilka minut, czasem przemieszam.
Na koniec robię w sosie 3 wgłębienia i wbijam w nie jajka. Uprzednio jajka pojedynczo wbijam w filiżankę. Uniknę w ten sposób wrzucenia skorupki lub nieświeżego jajka na patelnię.
Szakszukę podaję gorącą, od razu z patelni. Idealnie smakuje z bagietką i masłem. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Pycha sniadanie musialo byc. Szakszuka brzmi ciekawie:)
Dziękuję i polecam 🙂
Smacznego 🙂
Dziękuję, polecam na śniadanie 🙂
Pani Aniu jeśli nie mam pomidorów z puszki to mogę dodać świeże? Mam takie dość spore.. jeśli tak to ile ich dac?
Z góry dziękuję za odp.
Milena
Oczywiście, że tak! Jeśli są dość spore to 2-3 wystarczą. Należy je drobno posiekać i postępować dalej jak w przepisie. Powodzenia:)
Fajna potrawka polecam.
Dziękuję:)