Szakszuka z cukinią

Szakszuka, czyli jajka zatopione w sosie z pomidorów i papryki przyprawiona kuminem, solą i pieprzem – wspaniałe połączenie na idealne, ciepłe i rodzinne śniadanie. Polecam urozmaicać szakszukę w sosie pomidorowym dodając inne warzywa, np. tarte pieczarki, posiekaną cukinię, paprykę kolorową, a nawet dodatek szynki, tartego sera lub pokruszonej fety. Jeśli wolicie ostrzejsze smaku, dodajcie do szakszuki trochę posiekanej papryczki chili lub mielonej ostrej papryki. Danie przygotowuję ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, jak dziś. Maczana w szakszuce świeża bagietka lub domowe pieczywo smakuje obłędnie. Polecam także mój przepis na klasyczną szakszukę.

Szakszuka z cukinią


SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 1/2 cukinii – 170 g
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula – 120 g
  • sól, pieprz, większa szczypta mielonego kuminu, łyżeczka cukru pudru, słodka i ostra papryka do smaku
  • łyżka masła lub 2-3 łyżki oliwy

Do podania: natka, koperek, kolendra, szczypiorek, bagietka, grzanki, tosty..

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni podgrzewam masło lub oliwę.

Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na ciepłym tłuszczu. Cukinię siekam w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję cukinię, chwilę smażę, dodaję pomidory z puszki, doprawiam. Sos smażę kilka minut, od czasu do czasu mieszam.

Na koniec robię w sosie 3 wgłębienia i wbijam w nie jajka. Uprzednio jajka pojedynczo wbijam w filiżankę. Uniknę w ten sposób wrzucenia skorupki lub nieświeżego jajka na patelnię. Jajka w sosie pomidorowym z cukinią duszę aż białka jajek się ładnie zetną.

Szakszukę podaję gorącą, od razu z patelni, posypaną świeżymi ziołami. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Danie to idealnie smakuje z bagietką i masłem czosnkowym.

Smacznego.

8 odpowiedzi na “Szakszuka z cukinią”

  1. Pani Aniu jeśli nie mam pomidorów z puszki to mogę dodać świeże? Mam takie dość spore.. jeśli tak to ile ich dac?
    Z góry dziękuję za odp.
    Milena

    1. Oczywiście, że tak! Jeśli są dość spore to 2-3 wystarczą. Należy je drobno posiekać i postępować dalej jak w przepisie. Powodzenia:)

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *