Wspaniałe śniadanie, które podaję z grzankami, tostami lub świeżą i niezwykle chrupiącą bagietką. Zakochana w tym daniu kuchni tunezyjskiej dziś postanowiłam ją urozmaicić wrzucając do niej dynię – zróbcie a sami się przekonacie (czyt.: zakochacie 🙂 ) Polecam na śniadanie, a weekend to idealna okazja na rozpieszczanie 😉
SKŁADNIKI:
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni (użyłam mrożonej – ugotowałam ją al dente, ponieważ w daniu jeszcze doszła)
- 1 duża cebula
- mały koncentrat pomidorowy 90 g
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz kmin rzymski do smaku
- opcjonalnie: większa szczypta papryki wędzonej
- łyżeczka cukru pudru
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
- Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Pomidory i paprykę siekam drobno w kosteczkę.
- Gdy cebula się zeszkli dodaję paprykę i dynię, smażę kilka minut aż zmięknie, mieszam często. Po tym czasie dodaję pomidory, po minucie dodaję koncentrat i przyprawy, smażę jeszcze chwilę mieszając, by składniki się połączyły.
- Po tym czasie rozsuwam lekko na boki farsz (robię to w trzech miejscach) i dodaję jajka (najpierw wbijam jedno jajko w filiżankę i na patelnię i tak z resztą), przykrywam pokrywką i przesmażam aż jajka się zetną, żółtko ma być w środku lekko płynne.
- Podaję gorące z pieczywem. Smacznego! 🙂
Fajny pomysł na danie śniadaniowe na ciepło.