Szakszuka z dynią

Wspaniałe śniadanie, które podaję z grzankami, tostami lub świeżą i niezwykle chrupiącą bagietką. Zakochana w tym daniu kuchni tunezyjskiej dziś postanowiłam ją urozmaicić wrzucając do niej dynię – zróbcie a sami się przekonacie (czyt.: zakochacie 🙂 ) Polecam na śniadanie, a weekend to idealna okazja na rozpieszczanie….. 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni (użyłam mrożonej – ugotowałam ją al dente, ponieważ w daniu jeszcze doszła)
  • 1 duża cebula
  • mały koncentrat pomidorowy 90 g
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz kmin rzymski do smaku
  • opcjonalnie: większa szczypta papryki wędzonej
  • łyżeczka cukru pudru
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Pomidory i paprykę siekam drobno w kosteczkę.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodaję paprykę i dynię, smażę kilka minut aż zmięknie, mieszam często. Po tym czasie dodaję pomidory, po minucie dodaję koncentrat i przyprawy, smażę jeszcze chwilę mieszając, by składniki się połączyły.
  4. Po tym czasie rozsuwam lekko na boki farsz (robię to w trzech miejscach) i dodaję jajka (najpierw wbijam jedno jajko w filiżankę i na patelnię i tak z resztą), przykrywam pokrywką i przesmażam aż jajka się zetną, żółtko ma być w środku lekko płynne.
  5. Podaję gorące z pieczywem. Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.