Szakszuka

Na to danie szykowałam się od dawna… a zobaczyłam je podczas codziennej kulinarnej “prasówki” 😉 Świetny wybór na rodzinne przywitanie dnia:) No to jest, pychotka mówię Wam!

Szakszuka (wielki bałagan) to danie kuchni tunezyjckiej – bardzo aromatyczne smażone pomidory z papryką i cebulą z dodatkiem koncentratu pomidorowego, czosnku i przypraw – szczególnie królującego tu kminu – oraz jajek – no pyszne śniadanie dziś mieliśmy! Bagietka zamoczona w tym daniu jest obłędna!

Szakszuka uwiodła, wchodzi w poranne, weekendowe i leniwe menu, na przystawkę nawet, a co! Warzywa z jajkami zjedliśmy z pieczywem. Wypróbujcie!

SKŁADNIKI:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • mały koncentrat pomidorowy 90 g
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz kmin rzymski do smaku
  • łyżeczka cukru pudru
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Pomidory i paprykę siekam drobno w kosteczkę.
  3. Gdy cebula się zeszkli dodaję paprykę, smażę kilka minut aż zmięknie, mieszam często. Po tym czasie dodaję pomidory, po minucie dodaję koncentrat i przyprawy, smażę jeszcze chwilę mieszając, by składniki się połączyły.
  4. Po tym czasie rozsuwam lekko na boki farsz (robię to w trzech miejscach) i dodaję jajka (najpierw wbijam jedno jajko w filiżankę i na patelnię i tak z resztą), przykrywam pokrywką i przesmażam aż jajka się zetną, żółtko ma być w środku lekko płynne.
  5. Podaję gorące z pieczywem. Nakładam łyżką cedzakową, bo tak łatwiej:) SMACZNEGO! 🙂

4 odpowiedzi do “Szakszuka”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.