SZARLOTKA

Szarlotka dziś na blogu. Kruche ciasto, prażone jabłka z cynamonem, maślany smak, delikatny zapach cynamonu, podana na ciepło – nikt nie odmówi! Domowa, ciepła szarlotka nie ma sobie równych. To idealny wypiek na takie chłodne dni jak dziś. Szarlotkę oprószam cukrem pudrem, podaję z kawą, dobrą herbatą lub kakao. Świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Szarlotka podana w zaciszu domu, w tę pogodę znika w kilka chwil;)

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego, posiekanego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 600 g jabłek prażonych z cynamonem
  • forma o wymiarach: 20 x 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką, powstanie jakby kruszonka, wtedy dodaj żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.

Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu.

Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję. Smaruję równomiernie jabłkami prażonymi, posypuję resztą ciasta.

Szarlotkę piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem, delikatnie kroję na kawałki, podaję do kawy, dobrej herbaty, z gałką lodów śmietankowych.

Domowa szarlotka jest pyszna!

Smacznego 🙂


Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.