SZARLOTKA Z BEZĄ I RODZYNKAMI

Szarlotka Ani (z bezą i rodzynkami) – tak dokładnie nazywa się przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego z roku ’98, książki zatytułowanej „Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, R. Sławińskiej. Pyszny jabłecznik z bezą i rodzynkami, uwielbiam na ciepło:) W przepisie niestety nie było rozmiarów formy, więc zaryzykowałam na oko, tak jak z innymi składnikami, wyszło akurat 😉 Wymiary mojej formy to 28 x 26 cm, wysokość 6 cm.

Polecam szarlotkę z lodami i likierem czekoladowym 😉 i towarzystwem oczywiście!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg winnych jabłek
  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny, u mnie 200 g masła plus 1 łyżka
  • 2 łyżki śmietany, u mnie 18%
  • garść rodzynków,  u mnie szklanka
  • łyżeczka proszku do pieczenia, u mnie łyżka
  • aromat śmietankowy, u mnie dwie szczypty cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć na patelni kilka minut z połową szklanki cukru i szczyptą cynamonu tak, aby odparował sok. Dodać opłukane rodzynki.

Żółtka oddzielam od białek.

W misce mieszam mąkę, sól, proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, śmietanę, żółtka, szczyptę cynamonu i masło. Szybko zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki.

Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję powoli pół szklanki cukru.

Formę wykładam papierem do pieczenia, układam połowę ciasta, ugniatam i wyrównuję..

Wykładam równo jabłka z rodzynkami z patelni.

Dodaję sztywną pianę.

Resztę ciasta rwę na małe kawałki i wyrzucam równomiernie na bezę.

Piekę 40 minut grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 40 minut, na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.

SMACZNEGO!;)

 

3 odpowiedzi na “SZARLOTKA Z BEZĄ I RODZYNKAMI”

    1. Hehe, domowy jabłecznik zawsze smakuje najlepiej, a szczególnie w dobrym towarzystwie!😗

Skomentuj P. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *