Szarlotka (jabłecznik)

Kto myśli o szarlotce, myśli najczęściej o pysznym półkruchym lub kruchym cieście z dodatkiem owoców – szczególnie jabłek. Jabłek z dodatkiem cynamonu i pysznej (jak dla mnie obowiązkowo!) kruszonki na wierzchu. Wspaniałe ciasto, które często pojawiało się w moim rodzinnym domu witając gości na różnych domowych imprezach. To ciasto jest nie tylko przepyszne, tradycyjne ale także proste w przygotowaniu. Na taki domowy jabłecznik zawsze znajdą się chętni 🙂

Jabłecznik pachnący delikatnie cynamonem, jabłkami i delikatnym w smaku cieście to idealny początek weekendu 😉 albo część prezentu 🙂 Mój jabłecznik jest także dziś wyjątkowy z innego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny 🙂 Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta 😉 Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem, innym razem ciasteczka lub kwiaty z dostawą do domu, dziś jabłecznik. Domowy, ciepły, pachnący jabłkami, od serca.

Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce, jak: gruszki, morele, brzoskwinie, z dodatkiem rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki. Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Pyszności! 🙂

Szarlotka z zeszytu mojej Mamy 😉

Szarlotkę upiekłam w blaszcze o średnicy 23 cm, może być prostokątna, okrągła, większa, mniejsza. Im większa tym ciasto będzie niższe.

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 4 szklanki mąki
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 10 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek (ok. 8 dużych jabłek)
  • 2-3 płaskie łyżki cukru lub w zależności od gatunku jabłek, jeśli kwaśne można dać więcej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

W większej, głębszej misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, żółtka, masło, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Formuję kulę lub ugniatam mocno ciasto do miski, wyrównuję i schładzam w lodówce.

W międzyczasie czasie, gdy ciasto się chłodzi obieram jabłka, ścieram na tarce i duszę na patelni z kilkoma łyżkami wody, na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach dodaję do jabłek 3 łyżki cukru oraz cynamon. Duszę jabłka ponownie 20 minut. Schładzam do temperatury pokojowej.

Połowę ciasta rozkładam (można pokruszyć i ugnieść) lub rozwałkowuję na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam łyżką na cieście, wyrównuję. Przykrywam drugą połową ciasta, pokruszoną lub startą na tarce o dużych, grubych oczkach.

Szarlotkę piekę  około 1 godziny w temperaturze 180 C grzaniem góra-dół na środkowej półce, bez termoobiegu.

Lekko wystudzony jabłecznik posypuję delikatnie cukrem pudrem.

Teraz wystarczy zaparzyć kawę lub herbatę, usiąść wygodnie, zrelaksować się i smakować wspaniałą, domową, pyszną, kruchą szarlotkę z jabłkami i cynamonem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.