SZARLOTKA SYPANA

Szarlotka sypana, niesłychanie proste ciasto z dodatkiem twardych i niezbyt słodkich jabłek. Ciasto sypane to głównie 3 podstawowe składniki w równych proporcjach, czyli szklanka mąki, szklanka cukru (zawsze daję mniej, szczególnie w zależności od dodatków i słodyczy owoców) oraz szklanka kaszy manny. Spoiwem ciasta są owoce i masło utarte na wierzchu. Szarlotka sypana zniknęła szybko po kolacji do dobrej herbaty i likieru wśród bliskich znajomych. Widok za oknem, ciemniejącego pięknego, spokojnego krajobrazu lasów kampinoskich dodatkowo napawał radością i wewnętrznym spokojem 🙂 Dla wszystkich, którzy zasmakują szarlotki sypanej polecam także ciasto sypane z brzoskwiniami. Jest równie pyszne!

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka drobnego cukru (u mnie 3/4 szklanki, czasem daję 1/2, w zależności od słodkości dodanych owoców)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcja: 1 łyżka cukru z wanilią, większa szczypta cynamonu
  • 6 dużych jabłek, obranych, posiekanych w drobną kostkę lub startych na tarce o dużych oczkach
  • 170 g zimnego masła (warto je wcześniej włożyć na kilka minut do zamrażarki)

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na szarlotkę sypaną jest na tortownicę o średnicy 23-24 cm.
Do szarlotki sypanej możecie dodać trochę cynamonu, jeśli lubicie. Wtedy posypcie nim delikatnie dwie ułożone kolejno warstwy jabłek na cieście.
Do ciasta dodaję jabłka twardawe i bardziej kwaśne. Jeśli dacie słodszą odmianę, dajcie 1/2 szklanki cukru.


PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
    Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem.
  2. Do miski wsypuję suche składniki, przesiewam mąkę, mieszam. Jabłka kroję w drobną kostkę.
  3. Na spód tortownicy wykładam równomiernie 1/3 suchych składników, wykładam połowę posiekanych (lub startych na tarce) jabłek.
  4. Następnie zasypuję połową suchych składników, które mi zostały, układam równomiernie resztę jabłek. Na wierzch posypuję równomiernie ostatnią część suchych składników i starte na dużych oczkach zimne masło.
  5. Tak przygotowane ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 60 minut. Studzę, posypuje cukrem pudrem. Z radością podaję do kawy, dobrej herbaty lub likieru.

Smacznego 🙂

12 odpowiedzi do “SZARLOTKA SYPANA”

  1. Wygląda rewelacyjnie. Nigdy nie jadłam takiego ciasta bez oleju, jogurtu czy śmietany… muszę się odwazyc:)

    Pozdrawiam
    Basia

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.