Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to niesłychanie banalne w przygotowaniu ciasto z zaledwie kilku składników. Zawsze się uda i z łatwością zapamiętasz wszystkie składniki. Bowiem ciasto sypane to głównie 3 podstawowe składniki w równych proporcjach – po szklance: mąki, cukru oraz kaszy manny. Spoiwem ciasta są owoce i masło utarte na wierzchu. Dla wszystkich, którzy zasmakują szarlotki sypanej polecam także ciasto sypanebrzoskwiniami. Jest równie pyszne. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na szarlotkę sypaną.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka drobnego cukru (u mnie ¾ szklanki, czasem daję ½ – w zależności od słodkości dodanych jabłek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 dużych jabłek
  • 170 g zimnego masła

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis na szarlotkę sypaną jest na tortownicę o średnicy 23-24 cm.

Jeśli lubicie, do szarlotki sypanej możecie dodać trochę cynamonu. Wtedy posypcie nim delikatnie dwie ułożone kolejno warstwy jabłek na cieście.

Przed użyciem masła, włóż je na kilkanaście minut do zamrażarki.

Do ciasta dodaję jabłka twardawe i bardziej kwaśne. Jeśli dacie słodszą odmianę, dajcie 1/2 szklanki cukru.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem.

Jabłka myję, obieram i kroję w drobną kostkę lub ścieram na tarce o dużych oczkach.

Do miski przesiewam mąkę, wsypuję resztę suchych składników, mieszam. Jabłka kroję w drobną kostkę.

Na spód tortownicy wykładam równomiernie 1/3 suchych składników, wykładam połowę posiekanych (lub startych na tarce) jabłek.

Następnie zasypuję połową suchych składników, które mi zostały, układam równomiernie resztę jabłek. Na wierzch rozsypuję równomiernie ostatnią część suchych składników i starte na dużych oczkach zimne masło.

Tak przygotowane ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę 60 minut. Studzę, posypuje cukrem pudrem.

Smacznego.

14 odpowiedzi na “Szarlotka sypana”

  1. Jadłam jest tak pyszne, że sie je je i je…:)) kolację można sobie odpuścić.
    Pozdrawiam Aniu:*

  2. Wygląda rewelacyjnie. Nigdy nie jadłam takiego ciasta bez oleju, jogurtu czy śmietany… muszę się odwazyc:)

    Pozdrawiam
    Basia

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *