Szarlotka z gruszkami

Szarlotka na ciepło posypana cukrem pudrem, z chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu.

Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji „bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu, bo kto nie lubi szarlotki?!

SZARLOTKA, sprawdzony przepis, z chrupiącą górą podana na ciepło w dobrym towarzystwie 😁 – zapraszam i życzę smacznego!

Składniki w temp. pokojowej:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 200 g roztopionego i ostudzonego masła 83%
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru z wanilią
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg jabłek
  • kilka łyżek wody
  • blaszka o wymiarach: 30 x 24 cm
  • cukier puder do oprószenia, ew. do dosłodzenia farszu gruszkowo-jabłkowego

Przygotowanie:

W dużej misce mieszam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, żółtka i płynne masło. Ugniatam w kulę i wkładam do lodówki na czas przygotowywania owoców.

Umyte jabłka i gruszki obieram, trę na tarce o dużych oczkach na dużej patelni z kilkoma łyżkami wody i cynamonem. Smażę ok. 30 minut, często mieszam. W razie potrzeby dosładzam cukrem pudrem, ja tego nie robię. Próbuję do smaku. Studzę do temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę.

Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim formę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję.

Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez godzinę.

Gotową i ostudzoną szarlotkę posypuję cukrem pudrem. Wołam wszystkich do stołu!:)

Jedna odpowiedź do “Szarlotka z gruszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *