Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście, maślana z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej dusić a ciasta podpiekać. Bardzo prosty przepis na kruchą, domową, niezwykle pyszną szarlotkę. Polecam!

Szarlotka na kruchym cieście

SKŁADNIKI:

  • 6 jabłek, najlepiej sprawdzą się antonówka lub szara reneta (są kwaśne i twarde, wychodzi ok. 1,5 kg)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła pokrojonego w mniejszą kostkę
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki są wyjęte z lodówki.

Forma na ciasto: blacha 18 x 27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach: 26 x 28 cm (w tej dziś piekłam).

Proporcje na ciasto są idealne. Jeśli jednak okaże się, że do ciasta dodasz za dużo mąki i nie chce połączyć się w kulę to dodaj łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Dobrze zagnieć w kulę.

Do startych jabłek możecie dodać większą szczyptę cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:

W większej misce (możesz także na stolnicy) łączę ze sobą składniki na kruche ciasto, dodaję masło posiekane w mniejszą kostkę, zagniatam szybko dłońmi. Na początku ciężko się łączy, jednak po chwili ugniatania złączy się w kulę.

Zawijam ją w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki.

Przez ten czas przygotowuję jabłka. Obieram je, kroję na cztery, wykrawam gniazda nasienne i ścieram na tarce o dużych oczkach. Odstawiam w misce na pół godziny. Po tym czasie odciskam je z nadmiaru soku, ewentualnie doprawiam cynamonem.

Przygotowuję formę do pieczenia. Smaruję ją tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Wracam do ciasta.

Schłodzone ciasto dzielę na pół, kroję je nożem. Jedną część zawijam ponownie w folię i odkładam do zamrażarki na czas przygotowywania szarlotki.

Drugą porcję ciasta kroję na kilka plastrów i wykładam nim dno formy, robię to dłońmi, wygładzam na końcu. Na ciasto wykładam odciśnięte jabłka, dobrze przyklepuje je do ciasta. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta z zamrażarki. Jeśli się nie udaje można rozgniatać je na małe porcje dłońmi i posypywać ciasto.

Na spód wyłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Wyrównaj powierzchnię i lekko uklep tarte jabłka.

4 odpowiedzi do “Szarlotka”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.