Szarlotka na kruchym cieście, maślana z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej dusić a ciasta podpiekać. Bardzo prosty przepis na kruchą, domową, niezwykle pyszną szarlotkę. Polecam!
Szarlotka na kruchym cieście
SKŁADNIKI:
- 6 jabłek, najlepiej sprawdzą się antonówka lub szara reneta (są kwaśne i twarde, wychodzi ok. 1,5 kg)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła pokrojonego w mniejszą kostkę
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki są wyjęte z lodówki.
Forma na ciasto: blacha 18 x 27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach: 26 x 28 cm (w tej dziś piekłam).
Proporcje na ciasto są idealne. Jeśli jednak okaże się, że do ciasta dodasz za dużo mąki i nie chce połączyć się w kulę to dodaj łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Dobrze zagnieć w kulę.
Do startych jabłek możecie dodać większą szczyptę cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
W większej misce (możesz także na stolnicy) łączę ze sobą składniki na kruche ciasto, dodaję masło posiekane w mniejszą kostkę, zagniatam szybko dłońmi. Na początku ciężko się łączy, jednak po chwili ugniatania złączy się w kulę.
Zawijam ją w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki.
Przez ten czas przygotowuję jabłka. Obieram je, kroję na cztery, wykrawam gniazda nasienne i ścieram na tarce o dużych oczkach. Odstawiam w misce na pół godziny. Po tym czasie odciskam je z nadmiaru soku, ewentualnie doprawiam cynamonem.
Przygotowuję formę do pieczenia. Smaruję ją tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Wracam do ciasta.
Schłodzone ciasto dzielę na pół, kroję je nożem. Jedną część zawijam ponownie w folię i odkładam do zamrażarki na czas przygotowywania szarlotki.
Drugą porcję ciasta kroję na kilka plastrów i wykładam nim dno formy, robię to dłońmi, wygładzam na końcu. Na ciasto wykładam odciśnięte jabłka, dobrze przyklepuje je do ciasta. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta z zamrażarki. Jeśli się nie udaje można rozgniatać je na małe porcje dłońmi i posypywać ciasto.
Na spód wyłóż starte i odciśnięte z nadmiaru soku jabłka. Wyrównaj powierzchnię i lekko uklep tarte jabłka.
Ojjj narobiłaś smaka;)))))))
Pozdrawiam
Pięknie wygląda!
Aniu zrobiłaś mi smaka na to ciasto wieki nie jadłam i zapraszam na blog do mnie https://mojewyroby.wordpress.com/pozdrawiam
Teresa – dziękuję 😘