Szarlotka

Domowa szarlotka na kruchym cieście to jedno z lepszych ciast kruchych z owocami. Proste i szybkie do wykonania kruche ciasto oraz domowe prażone jabłka z cynamonem i wanilią to połączenie idealne. Wyjątkowo pyszna szarlotka przygotowana z kilku podstawowych składników, dostępnych przez cały rok. Szarlotka najlepiej smakuje latem z gałką lodów oraz jesienią. Jeśli lubisz szybkie ciasta z owocami wypróbuj koniecznie mój przepis na ciasto ze śliwkami, bez jajek, bez miksera. Tymczasem zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną i maślaną szarlotkę na kruchym cieście oraz kilka porad.

Szarlotka


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej – 280 g
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru – 60 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PRAŻONE JABŁKA:

  • 1,5 kg jabłek – najlepsze odmiany antonówka lub szara reneta
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta cynamonu – można pominąć

Porada. Do przygotowania prażonych jabłek do szarlotki możesz wybrać dowolną odmianę. Jednak idealne prażone jabłka to odmiany takie jak szara reneta lub antonówka.

Dodatkowo: cukier puder do posypania upieczonego ciasta.


Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło zostało wyjęte prosto z lodówki.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.


Porada. Proporcje na ciasto są idealne. Jeśli jednak okaże się, że do ciasta dodasz za dużo mąki i nie chce połączyć się w zwartą kulę, dodaj łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. Dobrze zagnieć w kulę, postępuj dalej jak w przepisie.

PRZYGOTOWANIE:

W większej misce (możesz także na stolnicy) połącz ze sobą składniki na kruche ciasto, wbij całe jajko oraz dodaj masło posiekane w mniejszą kostkę.

Ciasto szybko wyrób dłońmi. Na początku ciężko się łączy, jednak po chwili złączy się w zgrabną kulę.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na pełną godzinę do lodówki.

Prażone jabłka

Przez czas, w którym ciasto się chłodzi przygotowuję jabłka. Każde dokładnie myję pod bieżącą ciepłą wodą.

Obieram je, kroję na cztery, wykrawam gniazda nasienne i kroję w kostkę.

Cytrynę dokładnie myję, przekrawam na pół i wyciskam z niej sok.

Do szerszego garnka z grubym dnem wlewam 1/3 szklanki wody, sok z jednej cytryny, dodaję trzy łyżki cukru i dwie łyżki cukru z wanilią. Zamiast cukru z wanilią możesz dodać nasiona z jednej laski wanilii, a nawet dwóch.

Całość podgrzewam na małej mocy palnika do rozpuszczenia cukru.

Do wody z cukrem dodaję pokrojone w kostkę jabłka, mieszam.

Prażone jabłka smażę na średniej mocy palnika przez 30 minut. Garnka niczym nie przykrywam. Jabłka od czasu do czasu przemieszam. Miękkie i mączyste jabłka uprażą się szybciej – w 15 minut. W zależności od użytych jabłek kontroluj miękkość jabłek.
Pod koniec prażenia dopraw jabłka większą szczyptą (lub płaską łyżeczką) cynamonu (ale nie jest to konieczne).

Porada. Do prażonych jabłek (pod koniec prażenia) możesz wsypać saszetkę (proszku) galaretki np. cytrynowej. Odstaw wtedy garnek z palnika i wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia się całkowicie galaretki.

Porada. Obrane jabłka możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstaw ja na sicie na pół godziny, by puściły sok. Następnie odsącz je i ułóż na surowym cieście w tortownicy. Dalej postępuj zgodnie z przepisem. To szybsza wersja przygotowania jabłek, bez potrzeby prażenia.

Przygotuj formę do pieczenia. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, a boki posmaruj masłem.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na pół, kroję je nożem. Jedną część zawijam ponownie w folię i odkładam do zamrażarki na czas przygotowywania szarlotki.

Drugą porcją ciasta wyłóż dno formy, wygładź na końcu. Na ciasto wyłóż wystudzone prażone jabłka (lub odciśnięte starte na tarce), dobrze przyklep je do ciasta.

Następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach resztę schłodzonego ciasta z zamrażarki. Surowe zimne ciasto można także rozgniatać na małe porcje i posypywać ciasto. Ciasto delikatnie uklep na wierzchu.

Ciasto włóż do piekarnika na środkową półkę piekarnika. Piecz równo 70 minut.
Lekko wystudzone posyp cukrem pudrem.
Szarlotka jest maślana, krucha, idealna!
Smacznego
Domowa szarlotka

11 odpowiedzi na “Szarlotka”

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *