Szaszłyki z boczniakami, ananasem, cukinią i marynowaną cebulką

Można je grillować, smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Jak wolicie i na jaką wersję macie ochotę tak wypróbujcie.

Boczniaki i pieczarki w tej wersji są bardzo aromatyczne, cukinia rozpływa się w ustach, wszystko komponuje się pysznie. Polecam 🙂

Składniki:

  • 5 świeżych boczników
  • około 10-12 małych pieczarek (można mieć więcej, można mniej, każdy szaszłyk możecie nadziewać dowoli jeśli chodzi o proporcje składników)
  • 1 cukinia
  • około pół puszki ananasów z zalewy – użyłam od razu krojonych w kostkę
  • kilka marynowanych małych cebulek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • masło klarowane, niecałe 2 łyżki

Przygotowanie:

Roztrzepujemy jajko, dodajemy sól, pieprz i obtaczamy w nim pokrojone w mniejsze / średnie kwadraty boczniaki.

Cukinię kroimy wzdłuż i kroimy w plastry, powstają półksiężyce. Pieczarki myjemy. Na szaszłyk nadziewamy pieczarkę, cebulkę, cukinię, boczniaki, ananas, i tak dalej i tak dalej…

Na rozgrzane masło klarowane wkładamy szaszłyki porcjami.

Smażymy partiami około 10-15 minut na średnim ogniu, pamiętając by przerzucać ich na każdy bok.

Jeśli takie Wam pasują można już jeść – ja jeszcze wrzuciłam je na około 5-8 minut do nagrzanego piekarnika 200C, aby pieczarki i cukinia bardziej się spiekły 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.