Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z piersią kurczaka, papryką, pieczarkami, aromatyczną cebulką i cukinią to moja propozycja na obiad. Szaszłyki upiekłam, jednak przy tej pogodzie, słońcu i dobrych wiatrach polecam przygotować je na grillu bez uprzedniego smażenia mięsa. Mięso wcześniej zamarynowałam w przyprawach i lekko podsmażyłam, było soczyste, ziołowe i rumiane. Warzywa pieczone to coś co uwielbiam, w szczególności papryka, cebula i cukinia dostają takiego smaku po obróbce cieplnej, że hej! Szaszłyki podałam z kopytkami z wody oraz surówką z cykorii. Świetnie pasuje także surówka z pora, coś ostrzejszego co smacznie komponuje się z pieczonymi, delikatnymi warzywami i białym mięsem. Polecam przepis, ja jadłam nawet na śniadanie, a co!  😉

SKŁADNIKI:

  • 1 duża podwójna pierś kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek
  • kilka małych cebulek
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Cebulki obieram i siekam na cztery. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w niezbyt dużą kostkę. Cukinię siekam w półksiężyce. Pieczarki myję i siekam na cztery, podobnie jak cebulki.

Kurczaka myję, osuszam, kroję w niezbyt dużą kostkę. Przyprawiam i polewam lekko oliwą, odstawiam na 1-2 h do lodówki. Jeśli mogę to przygotowuję kurczaka dzień wcześniej trzymając go całą noc w lodówce. Po tym czasie rozgrzewam oliwę i przesmażam mięso z każdej strony, do jasnego koloru. Kilka chwil, około 4-5 minut.

Na patyki nadziewam naprzemiennie warzywa razem z mięsem. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewam oliwą i sosem powstałym po smażeniu kurczaka.

Szaszłyki piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu kilkanaście minut, aż warzywa ładnie się podpieką.

Podaję gorące z dodatkami i sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego 😉

 

6 odpowiedzi do “Szaszłyki z kurczakiem i warzywami”

Pozostaw odpowiedź Martyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.