Szaszłyki z parówek w cieście francuskim

Szaszłyki z ciasta francuskiego to niezwykle prosta i szybka przekąska na imprezowy stół. Jak się okazuje parówki też podać można nietuzinkowo;) Przekąska, która smakuje podana na ciepło lub zimno w towarzystwie sosów np. pomidorowego lub ziołowo-jogurtowego z czosnkiem. Zamiast parówek możecie użyć dowolnej kiełbasy, a ciasto posmarować pastą z papryki lub musztardą.

Szaszłyki z parówek w cieście francuskim


SKŁADNIKI:

  • 450 g ciasta francuskiego (u mnie mrożone – 6 prostokątnych płatów)
  • 6 dobrych gatunkowo parówek
  • opcja: oregano, słodka i ostra papryka
  • dodatkowo: patyki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie rozkładam na blacie. Układam 6 płatów obok siebie, zawijam w nie parówki (można teraz oprószyć przyprawami), zlepiam dłońmi ciasto, przycinam obie końcówki ciasta (je także można upiec).

Każdą parówkę w cieście kroję w poprzek na ok. 4-5 kawałków. Nadziewam po 5 na długim patyczku szaszłykowym.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Środkową półkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia.

Szaszłyki piekę ok. 20-25 minut do ładnego złotego koloru. Podaję z sosem pomidorowym, czosnkowym lub ketchupem.

Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.