SZNYCLE Z KURCZAKA

Aromatyczne sznycle z kurczaka dziś podaję. Soczyste mięso w środku z chrupiącą klasyczną panierką z bułki tartej i jajek. Delikatnie doprawione smakują akurat. Podane z ziemniakami i świeżymi sałatami z pomidorkami. Jest domowo, tradycyjnie i pysznie. Takie obiady wyniesione z domu lubię najbardziej!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy: vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • do smażenia oliwa, olej lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, oczyszczam, oddzielam od siebie dwie piersi. Każdy kawałek kroję wzdłuż dłuższej części na pół, powstają łącznie 4 duże sznycle. Można je rozbić tłuczkiem, ja tego dziś nie robiłam. Przyprawiam je z obu stron.

W głębokim talerzu roztrzepuję widelcem 2 jajka, przyprawiam lekko solą i pieprzem. Na płaski talerz wysypuję sporą garść bułki tartej.

Na rozgrzanym tłuszczu smażę sznycle: przyprawione kotlety obtaczam w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Można odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sznycle podaję z ugotowanymi ziemniakami z koprem i sałatą.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.