SZNYCLE Z KURCZAKA

Na dobre i soczyste sznycle z kurczaka chętni są zawsze 🙂 Pierś z kurczaka to wdzięczne mięso, poszaleć można z pomysłami, dodatkami, podaniem, błyskawicznie się przygotowuje, dzieciom smakuje. Tak więc dziś jasne mięso na obiad – sznycle z kurczaka – delikatnie przyprawione, w panierce, smażone na oleju lub maśle klarowanym to coś co od dawna za mną chodziło;) Do przepisu wybrałam kilka przypraw, jeśli chcecie możecie doprawić kotlety solą i pieprzem, klasycznie, będzie równie pysznie. Zdarza się, że kotlety z piersi kurczaka smażę na złoto bez panierki, także rewelacyjnie smakują!
Sznycle z chrupiącą i złotą panierką podaję z puree ziemniaczanym oraz marchewką z groszkiem. Świetnie pasują wszelakie surówki, buraczki, sałata ze śmietaną/jogurtem lub mizeria.

Sznycle z kurczaka


SKŁADNIKI:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sok z połowy cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka
  • 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze wzdłuż na pół, powstaną dwa kotlety.

Mięso przyprawiam z obu stron, wkładam do foliowego woreczka porcjami i rozbijam delikatnie i cienko tłuczkiem do mięsa. Uważam, by nie rozerwać delikatnego mięsa. Mięso układam na dużym talerzu, polewam 3 łyżkami oleju i skrapiam sokiem z cytryny. Kotlety wstawiam do lodówki na kilka godzin (pod przykryciem), najlepiej na całą noc (jeśli macie czas i zaplanowaliście obiad wcześniej). Jeśli czasu nie macie dobre będą chociaż 2 godziny;) – mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości i dodatkowego smaku dzięki marynowaniu.

Po tym czasie olej lub masło klarowane rozgrzewam na patelni.

Na płaski talerz wsypuję bułkę tartą, jajka roztrzepuję widelcem w głębszym talerzu, lekko solę i pieprzę (opcja).

Sznycle obtaczam w jajku, następnie w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron przez kilka minut. Odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję z ziemniakami i marchewką z groszkiem. Idealnymi dodatkami będą także buraczki na ciepło lub zimno, wszelakie surówki, kopytka lub kluski śląskie.

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “SZNYCLE Z KURCZAKA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.