Sznycle z kurczaka

Wyglądem przypominają schabowe, ale pod panierką jest soczysta i delikatna pierś kurczaka. Kotleciki są dziś u mnie nieco grubsze niż zwykle i w klasycznej panierce. Nie ośmieliłam się podać ich z niczym innym jak tradycyjnymi ziemniakami z koperkiem, najlepiej puree z dodatkiem śmietan i masła lub mleka. Następnego dnia smakują z ryżem maślanym i natką pietruszki, taki lubię najbardziej. Do tego lekka sałatka z pomidorków, pora lub tartej marchewki, mizeria albo tarte gorące buraczki i obiad (jak zawsze pyszny;)) gotowy.

Sznycle z kurczaka, aromatyczne i delikatne

Sznycle pachną delikatnymi przyprawami i masłem na którym się smażyły. Takie delikatne i maślane najbardziej lubimy, takie wiec robię 😉
Dziś u mnie sznycle z kurczaka. Pyszne, aromatyczne, delikatne, polecam!

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka roztrzepane, lekko je solę i pieprzę
  • bułka tarta
  • przyprawy: vegeta natur, pieprz, 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • opcjonalnie mielona ostra papryka
  • masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz zwierzęcy lub roślinny
  • olej roślinny

Przygotowanie:

  • piersi umyj, osusz, wykrój błonki, pokrój na kilka części, które później – opcjonalnie – obtłuczemy tłuczkiem lekko je spłaszczając; ja tego dziś nie robiłam;
  • polej mięso olejem, przypraw solidnie i wszystko dobrze wymieszaj, odstaw na kilka godzin do lodówki
  • następnie wyjmuj po każdym kawałku osobno, włóż np. do siatki zrywki i lekko tłucz na większe kotlety – opcja;
  • na patelni rozgrzej masło, smaż kilka minut na średnim ogniu kotlety uprzednio obtoczone w jajku i bułce tartej, smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Sznycle z kurczaka”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.