Sznycle z kurczaka

Aromatyczne sznycle z kurczaka to sprawdzony i niezawodny pomysł na obiad mięsny w tygodniu. Soczyste mięso z chrupiącą klasyczną panierką z bułki tartej i jajek. Delikatnie doprawione smakują obłędnie. Sznycle z kurczaka podaję z potrawami z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie) oraz świeżymi sałatami z warzywami. Sznycle z kurczaka podasz także z rozmaitymi surówkami, buraczkami, bigosem, marchewką z groszkiem, brokułami z wody. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sznycle z kurczaka.

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawy: vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • do smażenia oliwa, olej lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, oczyszczam, oddzielam od siebie dwie piersi. Każdy kawałek kroję wzdłuż dłuższej części na pół, powstają łącznie 4 duże sznycle. Można je rozbić tłuczkiem, ja tego dziś nie robiłam. Przyprawiam je z obu stron.

W głębokim talerzu roztrzepuję widelcem 2 jajka, przyprawiam lekko solą i pieprzem. Na płaski talerz wysypuję sporą garść bułki tartej.

Na rozgrzanym tłuszczu smażę sznycle: przyprawione kotlety obtaczam w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Można odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sznycle podaję z ugotowanymi ziemniakami z koprem i sałatą.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *