Szparagi z boczkiem

Szparagi owinięte boczkiem z dodatkiem parmezanu to świetny, sezonowy pomysł na drugie, ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Szparagi z boczkiem podaję także jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Świetnymi dodatkami będą domowe, aromatyczne grzanki maślane lub z dodatkiem czosnku oraz jajko sadzone. Poniżej dokładny opis i kilka porad dotyczących dodatków do tego pysznego dania. Zapraszam po sprawdzony przepis na zielone szparagi z boczkiem z delikatnym aromatem parmezanu. Są pyszne!

Szparagi z boczkiem


SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • plastry boczku wędzonego parzonego – tyle ile jest sztuk szparagów
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy

Dodatki: jajko sadzone, pomidorki koktajlowe, natka, szczypior, grzanki

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi umyj pod bieżącą, zimną wodą. Delikatnie ułam lub odetnij same końcówki. Szparagi osusz na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Możesz zastąpić ją innym tłuszczem, np. olejem rzepakowym (3 łyżki) lub lekko czubatą łyżeczką masła klarowanego.

Każdy szparag owiń plastrem boczku, ułóż obok siebie na rozgrzanej patelni. Smaż na średniej mocy palnika przez 10-15 minut. W połowie smażenia obróć je na drugą stronę. Czas smażenia zależy w dużej mierze od wielkości i grubości szparagów.

Porada: Po około 8 minutach lekko nakłuj szparaga w grubszej części. Jeśli widelec wchodzi lekko znaczy, że szparagi są gotowe do jedzenia.

Pod koniec smażenia przypraw szparagi solą i pieprzem, posyp łyżką tartego parmezanu. Świeżo zmielony czarny pieprz możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.

Jeśli lubisz, dodaj pod koniec smażenia 1 przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Szparagi będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Szparagi podaję z jajkiem sadzonym, pomidorkami koktajlowymi i aromatycznymi grzankami maślanymi i/lub czosnkowymi. Polecam także posypać szparagi świeżo posiekaną natką, a jajko sadzone szczypiorkiem.

Szparagi z boczkiem smakują także podane z puree ziemniaczanym. Stanowią wtedy kompletny posiłek/danie obiadowe.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Szparagi z boczkiem”

  1. Nigdy nie robiłam szparagów, ale boczek uwielbiam. Słyszałam, że szparagi nie każdemu mogą smakować, ale na pewno warto spróbować. Dzięki za ten przepis 😉

  2. Czemu ja nigdy nie pomyślałam o takim połączeniu? Uwielbiam szparagi i boczek też. Idealne danie dla mnie. Dzięki za ten przepis, na pewno go wypróbuję!

  3. Świetny przepis. Robiłam ostatnio i wszystko wyszło super. Dzięki za podzielenie się tym przepisem, bo naprawdę m smakował 😉
    Pozdrawiam

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *