Szparagi z patelni

Szparagi zielone z patelni posypane parmezanem i podane z pomidorkami koktajlowymi oraz grzankami to świetna propozycja na ciepłą przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę przed obiadem. Szparagi z patelni podane z jajkiem sadzonym i puree ziemniaczanym stanowią kompletny wegetariański obiad. Szparagi z mojego przepisu wychodzą delikatne i kremowe, maślane. Jeśli lubisz, możesz pod koniec smażenia dodać kilka pokrojonych na pół (lub cztery) pomidorki koktajlowe, które dodatkowo nadadzą daniu smaku i aromatu. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na proste i pyszne zielone szparagi z patelni.

Szparagi z patelni


SKŁADNIKI:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła

Dodatki: pomidorki koktajlowe, natka, grzanki

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi umyj pod bieżącą, zimną wodą. Delikatnie ułam lub odetnij same końcówki. Szparagi osusz na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Możesz zastąpić ją innym tłuszczem, np. olejem rzepakowym (3 łyżki) lub lekko czubatą łyżeczką masła klarowanego.

Szparagi ułóż obok siebie na rozgrzanej patelni. Smaż na średniej mocy palnika przez 10-15 minut. W połowie smażenia obróć je na drugą stronę. Czas smażenia zależy w dużej mierze od wielkości i grubości szparagów.

Porada: Po około 8 minutach lekko nakłuj szparaga w grubszej części. Jeśli widelec wchodzi lekko znaczy, że szparagi są gotowe do jedzenia.

Pod koniec smażenia przypraw szparagi solą i pieprzem, posyp 2 łyżkami tartego parmezanu i dodaj łyżeczkę masła. Świeżo zmielony czarny pieprz możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.

Jeśli lubisz, dodaj pod koniec smażenia 1 przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Szparagi będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Szparagi podaję z pomidorkami koktajlowymi i aromatycznymi grzankami maślanymi i/lub czosnkowymi. Polecam także posypać szparagi świeżo posiekaną natką.
Szparagi z patelni podane z jajkiem sadzonym i puree ziemniaczanym stanowią kompletny wegetariański obiad.

Smacznego.

4 odpowiedzi do “Szparagi z patelni”

  1. Jeszcze się załapalam na (bardzo drogie..) szparagi. Ale co tam;) Wczoraj robiłam wg Pani przepisu. Z parmezanem i pomidorkami są bardzo smaczne. Smażyłam 12 minut.
    Pozdrawiam:)
    L.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.