Tak przyrządzone szparagi podaję same, z bagietką posypane kozim serem lub upieczonymi kawałkami drobiu.
Smakują także podane z zasmażką przygotowaną z bułki i masła, zapewne znacie ją z połączenia fasolki szparagowej.
Szparagi można uprzednio pokroić na kawałki, obsmażyć i podać z kaszą, ryżem lub makaronem z dodatkiem innych warzyw lub kawałków kurczaka. Pyszne danie lub dodatek do obiadu.
Pamiętajcie, że szparagi można mrozić, warto obkupić się w sezonie i cieszyć się nimi cały rok! 😉
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 mała cebulka
- kilka talarków chili
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- pieprz
- po płaskiej łyżeczce cukru i soli
Przygotowanie:
Szparagi myję, odłamuję końcówki i w razie potrzeby lekko obieram z włókien obierakiem do warzyw, ale takiej konieczności nie ma.
Układam w naczyniu z wrzącą wodą, do której dodałam sól i cukier. Kwiatuszki, czyli górną część szparagów zostawiam ponad stan wody, są bardzo delikatne. Gotuję od 5 – 7 minut, później je lekko obsmażę.
W międzyczasie rozgrzewam około 2 łyżek oliwy. Kroję cienko cebulę, chili i czosnek. Smażę chwilę do miękkości, wrzucam odcedzone szparagi i dodaję łyżeczkę masła. Duszę chwilę, lekko doprawiam pieprzem do smaku. Podaję od razu!