Szparagi zielone z salami i fetą

Szparagi zielone z salami i fetą – danie można dodatkowo posypać uprażonym lekko sezamem. Szparagi podaję z bułką, serami lub pieczonym mięsem. Są także świetną bazą, aby dodać kawałki drobiu.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cebulka
  • kilka plastrów salami z papryką, może być z pieprzem ziołami lub bez dodatków
  • kilka talarków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka pokruszonej fety
  • oliwa z olwiek
  • łyżeczka masła
  • pieprz, sól, cukier

Przygotowanie:

Szparagi myję, odłamuję końcówki i w razie potrzeby lekko obieram obierakiem.

Układam w naczyniu z wrzącą wodą, którą wcześniej lekko posoliłam i dosypałam niewiele cukru. Kwiatki, czyli górna część szparagów zostawiam ponad stan wody, są bardzo delikatne. Gotuję od 5 – 8 minut.

W międzyczasie rozgrzewam łyżkę, lekko dwie oliwy. Kroję cienko cebulę, chili i czosnek. Smażę lekko do miękkości, wrzucam salami pokrojone lub porwane na mniejsze kawałki, następnie odcedzone szparagi i dodaję łyżeczkę masła. Duszę chwilę, lekko pieprzę w razie potrzeby. Na koniec dodaję pokruszoną fetę.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.