Szwedzkie hasselback potatoes cytrynowo-imbirowe

Jeśli planujecie obiad z ziemniakami to spróbujcie tej pysznej chrupiącej wersji. Pieczone ziemniaki w skórkach, zachowują wszystkie swoje cenne składniki, pachną bardzo aromatycznie. Dodatkowo wyglądają obłędnie! Myślę, że smakowicie ozdobią każde danie obiadowe 🙂

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • Masło
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypta przypraw:
  • Sól, pieprz, papryka ostra, imbir
  • pół cytryny
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 210 C. Ziemniaki szoruję, nie obieram ze skórek. Nacinam nożem dość głęboko – około 2/3 ziemniaka, uważając by go nie przeciąć, układam w naczyniu żaroodpornym.
Smaruję każdego ziemniaka masłem, posypuję przyprawami, polewam lekko oliwą z oliwek, między ziemniaki układam pokrojoną w piórka cytrynę. Po upływie pół godzinnego pieczenia polewam sokiem z cytryny.

Piekę do miękkości około godziny czasu od czasu do czasu obracając ziemniaki i polewając je sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, która jest w naczyniu żaroodpornym.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.