Piernik bez jajek

Szybciutki w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek – polecam, bo smakuje obłędnie a jest banalny, każdemu się uda! 🙂
Przepis wypróbowany, słodkie menu na święta już sprawdzone, skomponowane, można czekać spokojnie na ten miły czas i świętować! 😉

SKŁADNIKI:

  • 480 g mąki
  • 230 g cukru
  • 30 g kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 500 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego ciemnego dżemu
  • polewa czekoladowa, cukier puder, bakalie do dekoracji

Piernik pieczony w keksówce o wymiarach: 31 x 12 cm.

Składniki w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszamy razem mokre składniki. W innej łączymy suche składniki, które dodajemy do mokrych. Wszystko razem mieszamy rózgą kuchenną.
  2. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto.
  3. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Gotowe ciasto studzimy, dekorujemy, podajemy. Smacznego! 🙂

Inspiracja pysznego i prostego piernika bez jajek tutaj.

 

2 odpowiedzi do “Piernik bez jajek”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.