Piernik bez jajek

Szybki i niezwykle prosty w przygotowaniu piernik świąteczny bez jajek. Tylko kilka składników. Sprawdzony przepis na ekspresowy piernik, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Piernik możesz przełożyć powidłami śliwkowymi lub marmoladą oraz oblać domową polewą czekoladową, udekorować posiekanymi orzechami.

SKŁADNIKI:

  • 480 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 lekko czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych. np. powideł śliwkowych z czekoladą lub dowolnego ciemnego dżemu
  • dodatkowo: polewa czekoladowa, cukier puder, bakalie do dekoracji

Uwagi do przepisu:

Piernik pieczony w keksówce o wymiarach 30 x 11 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie mokre składniki. W innej łączę suche składniki, które po chwili dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto, wyrównuję.

Piernik piekę w temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu – przez ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową oraz posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Piernik bez jajek”

  1. Znalazłam ten przepis przeglądając Twoją stronę i zrobiłam ten piernik niedawno. Wyszedł naprawdę przepyszny. Miękki i puszysty, taki jak lubię. Ja jedynie polałam go białą czekoladą 😉
    Dzięki za ten świetny przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.