Szybki sernik

Dziś przepis na szybki sernik bez spodu. Wykonasz go w kilka chwil, bez dodatkowego ubijania białek. Tak naprawdę wystarczy połączyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem do połączenia. Sernik wychodzi wilgotny i pyszny. Polecam posypać go cukrem pudrem, polać lukrem np. cytrynowym lub polewą z gorzkiej czekolady. Idealnie smakuje także posypany wiórkami kokosowymi, tartą czekoladą lub podany z domową frużeliną wiśniową.

Szybki sernik bez spodu


SKŁADNIKI:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka “L”
  • 130 g drobnego cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu cytrusowego, np. pomarańczowego lub cytrynowego

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej. Do przepisu użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Możesz zamiast aromatu cytrusowego dodać skórkę startą z 1 cytryny, pomarańczy lub mandarynki.

W dużej misce mieszam twaróg z jajkami i resztą składników. Miksuję mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia składników.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (dno), zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Przyklejam papier do boków tortownicy wysmarowanych masłem. Wlewam sernik.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu i piekę sernik przez 12 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 120 st. C i piekę kolejne 70 minut.

Upieczony powinien być sprężysty z wierzchu. Od razu można wyjąć sernik, wystudzić na kuchennym blacie w formie. Wystudzony trzymam w lodówce, przed podaniem dekoruję.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Szybki sernik”

  1. Sernik to moje ulubione ciasto, jednak wciąż szukam przepisu idealnego – takiego jak od babci z dawnych czasów. Może tym razem się uda? Muszę koniecznie wypróbować sernik w weekend. Podoba mi się, że ma prosty skład wydaje mi się, że przy tego typu ciastach to jest klucz do sukcesu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.