Sernik bez miksera

Szybki sernik bez spodu i bez miksera, z kilku podstawowych składników to pomysł na szybki deser. Wykonasz go w kilka chwil, bez dodatkowego ubijania białek. Tak naprawdę wystarczy połączyć wszystkie składniki i wymieszać krótko do połączenia. Sernik wychodzi wilgotny i pyszny. Polecam posypać go cukrem pudrem, polać lukrem np. cytrynowym lub polewą z gorzkiej czekolady. Idealnie smakuje także posypany wiórkami kokosowymi, tartą czekoladą lub podany z domową frużeliną wiśniową.

Szybki sernik bez spodu


SKŁADNIKI:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka „L”
  • 130 g drobnego cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu cytrusowego, np. pomarańczowego lub cytrynowego
  • opcja: 1 opakowanie saszetki Sernixu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej. Do przepisu użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Możesz zamiast aromatu cytrusowego dodać skórkę startą z 1 cytryny, pomarańczy lub mandarynki.

W dużej misce mieszam twaróg z jajkami i resztą składników. Mieszam rózgą kuchenną tylko do połączenia składników.

Jeśli nie masz rózgi kuchennej możesz użyć miksera. Połącz wtedy za pomocą miksera wszystkie składniki na sernik używając średnich obrotów.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (dno), zamykam obręcz a boki smaruję masłem. Przyklejam papier do boków tortownicy wysmarowanych masłem. Wlewam sernik.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu i piekę sernik przez 12 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 120 st. C i piekę kolejne 70 minut.

Upieczony sernik powinien być sprężysty z wierzchu. Od razu można wyjąć sernik, wystudzić na kuchennym blacie w formie. Wystudzony trzymam w lodówce, przed podaniem dekoruję.

Jeśli lubisz serniki polecam Ci także pyszny i prosty w przygotowaniu sernik ze śliwkami i kruszonką na kruchym kakaowym spodzie.

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Sernik bez miksera”

  1. Sernik to moje ulubione ciasto, jednak wciąż szukam przepisu idealnego – takiego jak od babci z dawnych czasów. Może tym razem się uda? Muszę koniecznie wypróbować sernik w weekend. Podoba mi się, że ma prosty skład wydaje mi się, że przy tego typu ciastach to jest klucz do sukcesu 🙂

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *