Szybkie ciasto migdałowe z agrestem i morelami

Dziś u mnie kolejna propozycja na szybkie ciasto bez miksera, w chwilę. Tym razem migdałowe, aromatyczne, delikatne z owocami: agrestem i morelami.

Gotowe posypałam cukrem pudrem. Jest pyszne, proste i dla każdego osiągalne!

Weź kubek ulubionego napoju, zasiądź wygodnie i zasmakuj ciasta migdałowego z agrestem i morelami. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • spora garść agrestu
  • 2 morele
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • łyżka tartych migdałów, zamiennie orzechów
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja L
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Prostokątną niedużą formę o wymiarach 22×18 cm (lub tortownicę o wymiarach 23 cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, na wierzch układam i lekko wtykam agrest i pokrojone w kostkę morele.

Ciasto piekę w temp. 180 C przez ok. 40-45 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

3 odpowiedzi do “Szybkie ciasto migdałowe z agrestem i morelami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.